Az infarktus megelőzésére jobban oda kell figyelni!

2018.07.24. 11:00

Színvonalas előadások, aktív páciensek és csoportépítő javaslatok jellemezték a SZÍVSN országos betegszervezet siófoki rendezvényét. Az oktatótáborban infarktuson átesett és örökletes magas koleszterin-betegségben szenvedő betegek vettek részt.

Információk áradata zúdult a jelenlévőkre és a legújabb tudományos vizsgálatok eredményei is bemutatásra kerültek dr. Gesztes Ákos és dr. Benczúr Béla előadásain keresztül. A visszajelzések alapján az idei II. oktatótábor eredményesebb, színesebb és tudatosabb volt a tavalyinál – tájékoztatta az Origo kardiológiai rovatát a SZÍVSN (Segítünk Neked!) országos betegegyesület vezetője, Bernáth-Lukács Zsuzsanna.

A betegbeszámolók rávilágítottak a megelőzés hazai hiányosságaira. Volt olyan beteg, akinél 53 évesen történt életében először koleszterinszint-mérés, míg másoknál az infarktus utáni rehabilitáció, betegoktatás teljesen elmaradt. A hiányosságok tehát mind primer prevenció (első infarktus megelőzése), mind a szekunder prevenció (további infarktusok megelőzése) oldalán jelen vannak.
Betegszervezetünk küldetése a páciensek felvilágosítása és oktatása azért, hogy okos változtatásokkal megelőzhessék az szív és érrendszeri katasztrófákat és az előírt kezelések betartásával hosszú ideig élhessenek – tette hozzá Bernáth-Lukács Zsuzsanna.

Az oktatásban a betegszervezet vezetője, dietetikusa és jógaoktatója is segített. Újraélesztési gyakorlat, BMI és testzsír % meghatározás, vérnyomásmérés és WIWE felvételek készítése gazdagították a tudományos előadások mellett a nyári együttlétet.

A SZÍVSN országos betegszervezet siófoki rendezvénye.Forrás: SZÍVSN

Az örökletes magaskoleszterin-betegség, az FH (familialis hypercholesterolemia), igen magas rizikóval járul hozzá az infarktus kialakulásához, ezért az érintetteket speciális ellátásban kell részesíteni. A genetikailag érintett magas koleszterinszinttel élő gyerekek és felnőttek esélyei a hosszú életre megfelelő kezeléssel ma már megvalósíthatók. Ehhez azonban javítani kell a korai szűrések és a családorvosi diagnosztizálás hatékonyságát, hogy a betegek megfelelő szakemberhez kerülve, szakszerű gondozáshoz juthassanak. Az örökletes magas koleszterin-betegség felismerésében a vérzsírértékek mellett a családban korábban már előforduló szívinfarktus és stroke is (50-60 éves kor alatt) figyelmeztető jel kell, hogy legyen a részletes kivizsgáláshoz. Kérünk mindenkit, hogy ellenőriztesse rizikófaktorait, és elsősorban a szervezet LDL (rossz koleszterin) szintjét, mert lehet, hogy ön is kiemelt infarktus-rizikóval élő betegek egyike – áll a közleményben.

Infarktuskezelés után súlyos gond a koleszterincsökkentő gyógyszerek elhagyása. 100 betegből az első év végén a kiváltott receptek alapján már csak 20 beteg szedi a gyógyszereit. A megfelelő célértékek elérése nélkül azonban az újabb infarktus kialakulásának veszélye extrém magas.
Az FH-s betegek egy részénél a hagyományos koleszterinszint-csökkentő kezelésekkel sem érhető el a kívánt célérték, ezért az újabb hatékony terápiák hazai hozzáférésében (PCSK9 gátlók) is előrelépésre van szükség.
További céljaink megvalósításáért hamarosan felkeressük prof. dr. Tóth Kálmánt, az Magyar Kardiológusok Társaságának elnökét, és Kásler Miklós professzor urat, az EMMI miniszterét - tette hozzá a SZÍVSN országos betegszervezet vezetője.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK