Így veszítheti el ön is a szívizmait visszafordíthatatlanul

2018.08.18. 07:14

Ha sokáig tétovázik mellkasi fájdalom esetén amiatt, hogy hívjon-e mentőt, akkor visszafordíthatatlanul elpusztulhat a szívizom egy része.

Adatok: szégyen és büszkeség

Magyarország a keringési betegségek által súlyosan érintett országok közé tartozik, az összhalálozás több mint felét szív- és érrendszeri betegségek okozzák.
Az infarktus valamelyik koszorúér elzáródásának következtében kialakuló vérellátási zavar, mely oxigénhiányos állapotot jelent, és így a szívizom elhalásához vezet.

A szívinfarktusnak a koszorúér megnyitását célzó sürgősségi kezelés nélkül igen rossz a prognózisa. Ám az azonnali szívkatéteres koszorúér-megnyitás ma már a nap 24 órájában minden honfitársunk számára hozzáférhető. Épp ezért Magyarországon az időben jelentkezők mindegyike megkapja a legkorszerűbb katéteres ellátást.

Jól mérhetően csökkent a betegség halálozása a rendszer működésbe lépése óta - hívja fel a figyelmet a változásra a Magyar Kardiológusok Társasága.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága

2015. januártól mind a 750 mentőkocsi fel van szerelve EKG-készítő és -beküldő rendszerrel. Az EKG-jelet a szívkatéteres centrumok fogadják és rádión válaszolnak a mentő személyzetének, hová vigye a beteget.

Ha igazolódik a szívinfarktus, akkor a beteg egyenesen az ügyeletes szívcentrumba kerül, más esetben pedig a területi, nem katéteres kardiológiai osztályra viszik be a beteget. Ezáltal a másodlagos utaztatás, és az azzal járó idő-, szívizom- és életveszteség is kiküszöbölhető! A szívcentrumban egyenesen az ügyeletes orvos okostelefonjára érkezik a mentőkocsiból származó jel.

A rendszernek köszönhetően minden, időben jelentkező infarktusos betegnél elvégzik a katéteres beavatkozást, ez a siker összemérhető a nálunk gazdagabb országok eredményeivel is.

Forrás: SOTE

A szívinfarktus azonnali ellátásában már évtizedes múltra tekint vissza ez az egységes életmentő ellátási rendszer, az azonnali katéteres koszorúsér-megnyitás. Az ellátási lánc a beteg rosszullétének helyszínétől a befejezett, sikeres ellátásig az év minden napján, a nap 24 órájában azonos hatékonysággal működik, kimutathatóan csökkentve a betegség halálozását. A Közép-magyarországi régióban az öt centrum ügyeleti rendszerben felváltva, a többi régióban pedig folyamatos készenlétben fogadja a betegeket. A rendszer tehát minden időben jelentkezőt fogad.

Néma gyereknek...

Akik azonban nem kérnek időben segítséget, akiknek a szívinfarktusuk otthon zajlik le, akik nem kerülnek a fenti „Stent for Life" rendszerbe, közöttük az azonnali ellátás elmaradása több halottat és elnyomorodást eredményez.

Hazánkban a panasz kezdetétől a segélykérésig terjedő tanakodási idő régiónkban a leghosszabb, 120 perccel hosszabb, mint Ausztriában! A hosszabb késés pedig nagyobb halálozást jelent.

Az a cél, hogy a hezitációs idő - tehát amíg a beteg vagy hozzátartozója azon gondolkodik, hogy vajon hívjon-e mentőt - csökkenjen. 

Jegyezze meg: ha heves mellkasi fájdalmat érez, hívjon mentőt!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK