SZÍVDERÍTŐ Az egészséges mértékű elhízás nem növeli a halálozás kockázatát

elhízás kövérség túlsúly
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint az elhízás önmagában nem növeli a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát - de ez a kezdvező állapot csak akkor áll fenn, ha az illetőnek nincsenek más anyagcsere-problémái. Az alábbi cikk tehát nem biztat arra senkit, hogy maradjon elhízott, csupán árnyalja az eddigi ismereteinket az elhízás veszélyeivel kapcsolatban! 
Vágólapra másolva!

5 korábbi tanulmány követési adatait elemezték Dr. Jennifer L. Kuk, a torontói York Egyetem munkatársa és kollégái, melyekben összesen több mint 50 000 felnőtt vett részt. Az eredmények azt mutatják, hogy az elhízás, más anyagcsere-eltérések hiányában nincs összefüggésben a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatának növekedésével.

Ezzel szemben a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a zsíranyagcsere zavarai igen szoros összefüggésben állnak a halálozási kockázattal.

Ennek fényében kérdéses, hogy az egészséges elhízottak esetében jár-e egészségügyi haszonnal a fogyókúra, és jogos-e az elhízottakat rendszeresen érő megkülönböztetés.

Miből ered az ellentmondás?

Az új kutatási eredmény - mely a Clinical Obesity című szaklap oldalán jelent meg online, július 12-én - ellentmond néhány korábbi vizsgálat következtetéseinek. Egy másik tanulmány, amely a Nurses' Health Study adatait elemezte, például arra a következtetésre jutott, hogy az elhízás azoknál is a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője, akiknek az anyagcseréje egyébként egészséges. Ezt mutatta ki egy nagy brit adatbázisra épülő vizsgálat is.
A magyarázat részben az „egészséges anyagcsere" meghatározásának szigorúságában rejlik. A jelenlegi tanulmány résztvevőinek mindössze körülbelül 6 százalékára volt igaz, hogy az elhízás mellett nem emelkedett a vércukorszintje, a vérzsírszintje vagy a vérnyomása.

Úgy tűnik, néha nem okoz problémát. Forrás: Shutterstock

Dr. Nathalie Eckel, a Német Táplálkozástudományi Intézet munkatársa, a Nurses' Health Study adatait elemző vizsgálat szerzője szerint például a kutatásuk a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint hiányát tekintette egészséges anyagcserének, és nem vette figyelembe más kockázati tényezők még nem klinikai mértékű emelkedését, miközben Dr. Kuk kutatásai igen. Így lehet, hogy Dr. Eckel kutatásának résztvevői kevésbé voltak egészségesek, mint az új kutatásban résztvevők. Ráadásul Dr. Eckel és kollégái csak a szívbetegségekből eredő halálozás kockázatát vizsgálták, míg Dr. Kuk és kollégái a bármely okból bekövetkező halálozásét.

A két vizsgálat üzenete azonban mindenképpen az, hogy az anyagcsere betegségei, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és/vagy a magas koleszterinszint sokkal erőteljesebb kockázati tényezőnek számítanak, mint maga az elhízás.

Egyetlen rizikófaktor is nagy különbséget jelent

Dr. Kuk és kollégái 54 089 felnőtt, öt korábbi nagy kutatásban szereplő adatait vizsgálták. A résztvevők 52 százalékánál találtak egynél több anyagcsere-vonatkozású kockázati tényezőt, vagy elhízást. Az elhízottak ( 30 kg/m2 -nél nagyobb testtömegindexűek) 5,8 százalékánál nem találtak magasabb vérnyomást, vércukor- és vérzsírszintet.

Forrás: AFP

A 12,8 éves követés során 4864 haláleset történt. A más anyagcsere-természetű kockázati tényezők nélküli elhízás nem állt kapcsolatban a halálozási kockázat emelkedésével, náluk ugyanakkora volt a rizikó, mint a nem elhízottaknál. Dr. Eckel szerint, bár a résztvevők száma nagy volt, a szigorú definíció miatt a kockázat becslése kevésbé lehetett pontos.

Az is kiderült, hogy az elhízás, akár csak egy anyagcsere-természetű kockázati tényezővel párosulva már jelentősen növelte a halálozás rizikóját. A bármely okból bekövetkező halálozás rizikóját a cukorbetegség, a még nem klinikai mértékű magas vérnyomás, a magas vérnyomás és a zsíranyagcsere eltérései is jelentősen emelték.

Az elhízottak esetében a hasi zsírpárnák (nők esetében a 88 cm fölötti, férfiak esetében a 102 cm fölötti derékbőség) miatt nem lett magasabb a kockázat a nem hasi típusú elhízáshoz vagy más anyagcsere természetű kockázati tényezőkhöz képest.

Amikor azonban az egészséges anyagcsere definíciójául a kockázati tényezők hiányát, vagy egy anyagcsere természetű kockázati tényező meglétét használták, az anyagcsere szempontjából egészséges elhízás azonnal komolyan emelte a halálozási kockázatot az egészséges és sovány emberekre jellemző rizikóhoz képest. Dr. Kuk és kollégái következtetései szerint azt további vizsgálatoknak kell eldöntenie, hogy az anyagcsere szempontjából egészséges emberek számára jár-e bármilyen haszonnal a fogyókúra.