A keveset alvó középkorúak nagy valószínűséggel 20 év múlva szívbetegek lesznek

2018.08.28. 09:10

Azoknak a középkorúaknak, akik napi rendszerességgel csak öt órát vagy annál is kevesebbet alszanak, dupla kockázatuk van súlyos szív- és érrendszeri esemény kialakulására életük további húsz évében, mint azoknak, akik naponta hét-nyolc órát alszanak – ismertették az Európai Kardiológiai Társaság 2018. évi kongresszusán.

A tanulmány szerzője, Moa Bengtsson, a svédországi Gothenburgi Egyetem munkatársa szerint: „az elfoglalt embereknek az alvás időpocsékolásnak tűnik, de a kutatásunk szerint a kevés alvás kapcsolatban van a jövőbeli szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával."

A korábbi vizsgálatok még ellentmondásos bizonyítékot találtak arra, hogy a kevés alvás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának nagyobb esélye között van-e kapcsolat. A jelenlegi kutatás ezt az összefüggést az 50 éves korosztály körében vizsgálta.

1993-ban az 1943-ban Gothenburgban született személyek 50 százalékát véletlenszerűen válogatták be a kutatásba. Az 1463 meghívottból 798 fő (55 százalék) egyezett bele a részvételbe. A résztvevőket megvizsgálták, és ki kellett tölteniük egy kérdőívet a jelenlegi egészségi állapotukról, az átlagos alvási időtartamukról, a fizikai aktivitásukról és a dohányzási szokásaikról. A résztvevőket négy csoportra osztották a kutatás kezdetekor a saját bevallásuk szerinti átlagos alváshosszuk alapján: öt vagy annál is kevesebb óra, hat óra, hét-nyolc óra (ezt minősítik normális alváshossznak) és több mint nyolc óra.

Annak, aki szeretne, de nem tud aludni, nem épp jó hír, hogy hosszú távon is ártalmas az álmatlansága.Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

A résztvevőket 21 évig követték, megfigyelték a súlyos szív- és érrendszeri események előfordulását, mint például a szívrohamot, a szívbetegség miatti kórházi kezelést, a szívkoszorúér-betegséget vagy a szív- és érrendszeri betegség miatti halálozást. A szív- és érrendszeri betegségekről az adatokat a résztvevők központilag rögzített leleteiből nyerték.

A magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, a dohányzás, az alacsony fizikai aktivitás és a rossz alvásminőség gyakoribb volt az öt órát vagy annál is kevesebbet alvók körében a hét-nyolc órát alvókhoz képest.

Azokhoz képest, akik normális mennyiséget alszanak, a napi öt órát vagy annál kevesebbet alvók körében kétszer nagyobb volt az esély arra, hogy 71 éves korukig valamilyen súlyos szív- és érrendszeri betegség alakul ki. A kockázat duplázása akkor is fennmaradt, amikor az adatokat korrigálták a szív- és érrendszeri megbetegedések legfőbb kockázati tényezőivel: a vizsgálat elején már meglévő túlsúllyal, cukorbetegséggel és dohányzással.

Bengtsson szerint: a legrövidebb ideig alvó 50 éves személyek körében kétszer akkora esély van arra, hogy 71 éves korukig szív- és érrendszeri eseményük lesz, mint azoknak, akik normális mennyiséget alszanak, még akkor is, ha a többi kockázati tényezőt is számításba vesszük.

8 óra alvásra mindenkinek szüksége lenne.Forrás: AFP/Ian Hooton

Így folytatta: „a kutatásunk középpontjába álló elégtelen alvásmennyiség legalább akkora kockázati tényezője a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, mintha elhízottak lennénk vagy dohányoznánk 50 éves korunkban. Ez egy megfigyelő kutatás volt, aminek vannak módszerani korlátai, tehát a rendelkezésünkre álló adatokból nem tudjuk egyértelműen levonni azt a következtetést, hogy az elégtelen mennyiségű alvás szív- és érrendszeri megbetegedést okoz, vagy hogy éppenséggel a megfelelő mennyiségű alvás csökkenti ezeknek a betegségeknek a kialakulási esélyét. Azonban az eredményeink szerint egyértelmű, hogy az alvás fontos – és ez figyelmezető erejű mindannyiunk számára."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK