A magányos embereknek magas kockázatuk van szív- és érrendszeri halálozásra vagy szívinfarktusra

2018.08.31. 08:00

Özvegy, elvált, különélő vagy egyedülálló szívkoszorúérbetegségben szenvedő betegeken végeztek el egy négyéves nyomon követést alkalmazó nagy tanulmányt, és megállapították, hogy nekik sokkal nagyobb az esélyük arra, hogy keringési betegségben haljanak meg vagy szívinfarktust kapjanak, mint azoknak, akik párkapcsolatban élnek.

A feltételezések szerint a támogató hozzátartozó hiánya lehet a fő oka az egyedül álló szív- és érrendszeri betegek nagyobb halálozási valószínűségének.

A kardiológusok általában olyan mérésekre fókuszálnak, mint a vérnyomás és a koleszterin, és kevésbé gondolnak a betegek pszichoszociális állapotára – tette hozzá Dr. Arshed A. Quyyumi (Emory Szív- és Érrendszeri Klinikai Kutatóintézet, Atlanta) a tanulmány vezető szerzője.

A magány megbetegítheti a szívet is.Forrás: Pixabay.com

- Ezek a kutatási eredmények meg kell, hogy kondítsák a vészharangot akkor, ha bejön hozzánk egy beteg, és azt mondja, hogy „Meghalt a feleségem (vagy férjem), mióta legutóbb láttuk egymást" – tette hozzá. Az ilyen betegeknek magas kockázatuk van szív- és érrendszeri halálozásra vagy szívinfarktusra, ha már elve van szív- és érrendszeri betegségük, mert a társuk elvesztésével még jobban emelkedik ez a kockázat.

Más kutatások is kimutatták már, hogy a partnerünkkel való pozitív, együttműködő kapcsolat alacsonyabb stresszszintet eredményez, ám ha a kapcsolat rossz és mérgező, akkor mindez egyáltalán nem igaz – jegyezte meg az Amerikai Szív Társaság szóvivője, Dr. Nieca Goldberg (New York Egyetem, Langone Egészségügyi Kar).

A tanulmányt Dr. William M Schultz (Emory Szív- és Érrendszeri Klinikai Kutatóintézet, Atlanta) és munkatársai publikálták a Journal of the American Heart Association című folyóiratban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK