Az apák hormonrendszerére is hat a gyermek születése

Vágólapra másolva!
Három igen figyelemreméltó eredménnyel szolgált egy új kutatás a kötődési hormonként is ismert oxitocinnal kapcsolatban: egyértelművé vált, hogy a gyermek születése után az apák szervezete sem marad közömbös. Nyolcvan szülőpár vizsgálatával sikerült kimutatni, hogy a kötődésért felelős hormon szintje az apákban is az anyákéhoz hasonló szintet ér el, miután megszületett a baba.
Vágólapra másolva!

Ilanit Gordon és munkatársai a Biological Psychiatry című folyóiratban közölték új tanulmányuk eredményeit, amelyből több, elsőre igen meglepő dolog derült ki a kötődési hormonként is ismert oxitocinról. A hormon az anya-utód kapcsolat és más szociális kötődések kialakulásában játszik szerepet, és feltételezik, hogy egy másik hormonnal együtt az oxitocin váltja ki a békesség és az összetartozás érzését is, amelyet például szeretkezés után éreznek a párok. Az oxitocin szintje annak hatására is megnő, ha kézenfogva sétálunk párunkkal, vagy csak mélyen a szemébe nézünk.

Amióta mindez kiderült az oxitocinról, élénk kutatások kezdődtek a hormon sokoldalú hatásainak további tanulmányozására. Egy néhány hónappal ezelőtt megjelent tanulmányban már megvizsgálták, milyen hatást vált ki a férfiakból az oxitocin (erről itt olvashat részletesebben). Gordon és kollégái szintén a férfiak hormonszintjeire voltak kíváncsiak, és a connecticuti Yale Egyetemen végzett kutatásban többek között azt vizsgálták, hogy összefügghet-e bármilyen módon az oxitocin szintje és az, hogy valaki apa lett.

A kutatócsoport 80 szülőpárt választott ki, akiknél az első gyermek születése után hat héttel, illetve hat hónappal is megmérték az oxitocin koncentrációját. Mindeközben azt is megfigyelték, hogy a szülők hogyan viselkednek gyermekükkel: átlagosan hányszor érinti meg az újszülöttet az anya? Mennyire vonódnak bele az apák is a gyermekkel folytatott játékokba? Gordonék előtt még senki sem végzett hasonló felmérést, így ezek a legelső hosszabb távú adatok arról, hogy a férfiakban és a nőkben miként változik az oxitocin mennyisége a szülővé válás kezdeti időszakában.

A három új felfedezés közül az első, hogy az apák vérének oxitocinszintje nem különbözött jelentősen az anyákéban mért értékektől. Az már régóta ismert, hogy az anyák szervezetében a szülés és a tejelválasztás is serkenti a hormon felszabadulását, az viszont újdonság, hogy a szülővé válással párhuzamosan az apáknál is megnövekszik a szervezet oxitocinkoncentrációja. A kutatók feltételezései szerint - bár a pontos ok jelenleg még egyáltalán nem ismert - a hormonszint növekedéséért az apaság különféle aspektusai lehetnek a felelősek. Ilyen például az, hogy az apa mennyit játszik az újszülöttel, és mennyire bátorítja a babát abban, hogy felfedezze a világot - írja az egyetem sajtóközleménye.

Újdonságnak számít az is, hogy mérhető összefüggést találtak a férjeknél illetve a feleségüknél tapasztalt oxitocinszintek között. Mivel ez a szint az emberi szervezetben meglehetősen állandó (egy bizonyos időtartamot tekintve), a felfedezés alapján feltételezhető, hogy a házastársak hormonszintjei kölcsönösen hatnak egymásra.

Végül kiderült az is, hogy a szülők oxitocinszintje összefügg azzal, ahogyan a gyermekeikhez viszonyulnak. A gyengédebb anyáknál - akik többször néztek gyermekük szemébe, és jobban kifejezték a baba iránt érzett pozitív érzelmeiket, például többször érintették meg őket gyengéden - magasabb volt a mért oxitocinkoncentráció. Ez nem meglepő, az viszont igen, hogy azoknál az apáknál, akiket feleségük jobban belevont a gyermekkel való kontaktusba, és akik inkább kivették részüket abból, hogy a babát bátorítsák az új dolgok felfedezésére, szintén magasabbnak bizonyultak a hormonszintek.

"Az eredmények alapján feltételezhető, hogy igen fontos már rögtön a születést követően lehetőséget adni rá, hogy létrejöhessen az apa és a baba közötti kapcsolat. Mindez a férfiaknál is beindíthatja az emberek közti kötődést létrehozó neurohormonális rendszer működését, amiben fontos szerepet játszik az oxitocinkoncentráció növekedése" - mondta dr. Ruth Feldman, a tanulmány egyik társszerzője.

"Nagyon érdekes, hogy ugyanazon hormon koncentráció növekedése különböző szülői magatartásmódokhoz kapcsolható az anyáknál, illetve az apáknál. Ez arra utalhat, hogy az oxitocin eltérően hat a női és a férfi agyra. A párok hormonszintjei azonban ennek ellenére is kölcsönhatásban álltak egymással, ami a párok között végbemenő, ma még fel nem tárt folyamat létezésére utalhat" - mondta dr. John Krystal, a Biological Psychiatry folyóirat szerkesztője.

A tanulmány eredményei a jövőben elősegíthetik, hogy a kutatók pontosabban megértsék az oxitocin felszabadulás zavarai és a gyermeket veszélyeztető szülői magatartás közötti esetleges összefüggéseket.

A családtervezéstől a baba megszületéséig

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője vezeti végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok hamis tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.