Övet a pocak alá - mit kell tudni a kismamáknak autón, buszon, repülőgépen?

Vágólapra másolva!
Az egészséges kismamák a várandósság egy bizonyos szakaszáig nyugodtan utazhatnak, később azonban nem árt az óvatosság. Repülőgépre a második terhességi harmad elmúltával már nem ajánlott felszállni, előtte pedig a trombózisveszély az, amire figyelni kell. Az utazási émelygés nemcsak a levegőben, hanem szárazföldi és vízi utazásnál is megkeserítheti az utat. Mindig legyen nálunk saját házipatikánk és az eddigi vizsgálatainkat leíró dokumentációk - latinul minden orvos ért, így nem merülhet fel nyelvi probléma.
Vágólapra másolva!

Utazni jó, és ez alól a kismamák sem kivételek: babával a hasunkban ugyanúgy vágyhatunk a nyaralásra, mint bárki más. Érdemes azonban betartunk néhány alapvető tanácsot: ha repülővel mennénk, meg kell érdeklődni, hogy hány hetes korig engednek fel minket a gépre, az úticél kiválasztásánál pedig alapvető szempont, hogy az adott országban ne legyenek jelen komolyabb fertőző betegségek.

A legfontosabb, hogy a születendő gyermek édesanyjánál ne forduljon elő cukorbetegség, magasvérnyomás, jelentősebb túlsúly, korábbi vetélés vagy koraszülés, illetve a trombózisra való fokozott hajlam. Ha ez a feltétel teljesül, akkor a világ számos pontjára nyugodtan elutazhatunk a terhesség hatodik hónapjának, vagyis a második trimeszternek a végéig.

Az utolsó, harmadik trimeszterben viszont már ne tervezzünk komolyabb utat. Ezekben a hónapokban ismét gyakoribbá válnak a kötelező kontrollvizsgálatok, így a középső trimeszternél valamivel több stressz éri a kismamákat. Ha mégis a terhesség harmadik harmadában kell elutaznunk, akkor mindenképp konzultáljunk orvosunkkal. A szakember az utazás elhalasztására is javaslatot tehet, de a kismama és az orvos mindig együtt döntik el, hogy a szülés közeledtével mekkora kockázatot rejt magában egy hosszabb, kimerítőbb utazás.

Hogyan használjuk a biztonsági övet?

Kisebb sétákat természetesen még a terhesség harmadik harmadában is tehetünk, bakancsos-hátizsákos kirándulást viszont ilyenkor már ne szervezzünk.

Autós utazásnál elsőként a biztonsági öv helyes használatát érdemes megemlíteni. Állítsuk be megfelelően az öv magasságát: az öv alsó része a pocak alatt, a csípőcsontok magasságában legyen. Az övet sose tegyük a hasunkra, hanem a melleink között keresztbevetve, illetve az egyre gömbölyödő has alá. Ezzel elkerülhetjük, hogy óvatlanul felesleges nyomásnak tegyük ki magzatunkat. Az utazáshoz lehetőleg olyan gépkocsit válasszunk, amelyben légkondicionáló berendezés is található. Így magunk szabályozhatjuk az utastér hőmérsékletét, ami a nyári forróságban egyáltalán nem közömbös egy kismama számára.

Az út alatt legalább óránként érdemes egy-egy hosszabb-rövidebb pihenőt tartani. Mozogjunk egy keveset és legyen nálunk ásványvíz vagy hűvös limonádé is, hogy rendszeresen pótolhassuk a szükséges folyadékmennyiséget. Nassolnivalót szintén mindig érdemes magunknál tartani, hiszen a terhesség alatt gyakran egészen hirtelen is leeshet a vércukorszintünk. A legrosszabb esetben mindez akár ájuláshoz is vezethet, ezt azonban egy csomag édes keksszel könnyen megelőzhetjük.

Kerüljük a fejlődő országokat

A fejlődő országokat várandósan jobb elkerülni, és más olyan helyekre se menjünk, ahol nem megfelelőek a higiéniai viszonyok. Arra is figyeljünk, hogy a választott országban mekkora az enyhébb vagy súlyosabb bélfertőzés esélye, illetve jelen vannak-e a magas lázat okozó fertőző betegségek. A hosszabb ideig tartó lázas állapot komolyan veszélyezteti a magzatot - többek között az influenzának is ez az egyik legkomolyabb veszélye a születendő kisbabára nézve.

A megfelelő folyadékpótlásról szintén mindenhol gondoskodnunk kell a kiszáradás veszélye miatt. Nézzünk utána annak is, hogy az adott országban milyen az orvosi ellátás színvonala. Az útra vigyük magunkkal a terhességünkkel kapcsolatos vizsgálatok eddigi dokumentációit, illetve azokat a papírokat, amelyek segítségével egy külföldi orvost is megfelelően tájékoztathatunk magzatunk fejlődéséről. A leleteken található kifejezések latinul vannak, így sehol nem lesz problémánk az eltérő nyelvhasználat miatt.


Buszon minél előbbre, hajón viszont középre érdemes ülni


A repülőhöz hasonlóan a busszal, vasúton, illetve hajóval történő utazásnál is megjelenhetnek az utazási émelygés kellemetlenségei. A jelenség oka, hogy agyunk nem mindig képes összerendezni a kívülről beérkező mozgási információkat. A tünetek ilyenkor az enyhétől a komolyabb émelygéssel és gyomorpanaszokkal járó általános diszkomfortérzetig terjedhetnek.

A legjobb, ha megpróbáljuk a minimálisra csökkenteni azoknak az ingereknek a számát, amelyek rosszullétet okozhatnak. Ha autóban utazunk, érdemes a legelső ülést választanunk és folyamatosan előrenéznünk. Vonaton is az elöl lévő kocsik valamelyikébe érdemes jegyet váltanunk. A buszokon szintén minél előbbre érdemes ülni, hajón viszont az a legjobb, ha az utastér közepén választjuk ki ülőhelyünket. Repülőutak esetében ajánlott olyan helyre ülnünk, amelyek a szárnyak előtt találhatók.

Forrás: Northfoto

Egy további lehetőség, ha az ablakon kinézve az útiránnyal megegyező irányban a távolba meredünk vagy becsukjuk a szemünket. Olvasni vagy a jármű belsejében található tárgyakat nézegetni semmiképp nem javasolt. Segíthet az is, ha minél kevésbé forgatjuk a fejünket, ha pedig szükséges, székünket hátradöntve hanyatt fekszünk. Az utazás végeztével nagyjából tizenöt perc kell ahhoz, hogy elmúljanak a kellemetlen érzések, ennyi idő alatt ugyanis már helyreáll a normális gyomorműködés.

Az émelygés további, gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelési lehetőségeiről kérjük ki kezelőorvosunk véleményét: a legmegfelelőbb hatóanyag kiválasztása függ az utazás időtartamától, az általános egészségi állapottól, valamint az egyidejűleg szedett gyógyszerek típusától is. Egy kismamánál a magzat egészsége miatt további fokozott óvatosságra van szükség, de B6-vitamin például nekik is nyugodt szívvel javasolható.

A fertőző betegségek ellen a terhesség alatt is adható oltások

Kismamáknak kizárólag olyan oltások adhatóak, amelyek nem tartalmaznak élő, legyengített vírust.

Sárgaláz ellen akkor ajánlott beoltatnunk magunkat, ha például Argentínába, Brazíliába, Peruba vagy Venezuelába utazunk. Az afrikai régióból Kenyát, Tanzániát, Zanzibárt és a Zöld-foki-szigeteket érdemes kiemelni. A sárgaláz elleni vakcinát a Gyáli úti Nemzetközi Oltóközpontban, a területileg illetékes regionális intézetekben, valamint azokon az oltóhelyeken lehet beadatni, amelyeket az országos tisztifőorvos feljogosított a nemzetközi utazásokkal kapcsolatos oltások végzésére.

Az említett országokba történő utazáskor mindenki számára kötelező a sárgaláz elleni vakcina. A betegséget a szúnyogok terjesztik, ránk azonban csak akkor jelent veszélyt, ha oltás nélkül utazunk a járványos területekre. A sárgaláz elleni oltás tíz évre biztosít védelmet.

A fertőző betegségek közül érdemes még kiemelni a maláriát, amely ellen kizárólag gyógyszerrel lehet védekezni. A szerek csak a szedés ideje alatt nyújtanak védettséget, a magzat szempontjából viszont biztonságosak.


Hogyan mérsékelhetjük a trombózis kialakulásának veszélyét?

A hosszabb repülőutak során még az egészséges emberekben is fokozott trombózisveszélyről számoltak be az eddigi tanulmányok, várandósan pedig még inkább megnő a trombózis kialakulásának kockázata. A trombózis a vérrögök - kóros véralvadékcsomók, idegen szóval trombusok - kialakulását jelenti egy érben, amelyek idővel az adott érszakasz részleges vagy teljes elzáródását okozhatják.

A trombózis esetleges kialakulását a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással és a kisebb időközönként beiktatott mozgással kerülhetjük el. Ha már korábban is átestünk ilyesmin, illetve bizonyítottan magasabb nálunk a trombózis veszélye, akkor az utazás előtt érdemes bevennünk egy aszpirint. Orvosunkkal egyeztetve heparint is vihetünk magunkkal az útra.

A repülőutaknál a levegőben töltött idő hossza mellett az a legfontosabb tényező, hogy hányadik hónapban vagyunk. Ha több órás útra megyünk, már problémát jelenthet a félóránként vagy óránként ajánlott mozgás beiktatása. Emiatt - ha valóban fennáll a trombózis fokozott veszélye - inkább ne vállaljunk egy 4-5 órás repülőutat. Ha hosszabb az út és nem állhatunk fel többször, a cipőnket levéve akkor is érdemes rövidebb időközönként megmozgatnunk a lábunkat, lábfejünket.

A családtervezéstől a baba megszületéséig

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője vezeti végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok hamis tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.