Mire figyeljenek a megfázott kismamák?

Vágólapra másolva!
Most zajlik a karácsonyi bevásárlási szezon, ha azonban várandósak vagyunk, érdemes elkerülnünk a nagyáruházakat. Ez még akkor is javasolt, ha már beadattuk magunknak a H1N1 és a szezonális influenza ellen védő vakcinát. Ha mégis megbetegszünk, a magas lázat feltétlenül csillapítani kell, meghűlés vagy nátha esetén azonban mellőzhető a gyógyszerszedés.
Vágólapra másolva!

A felső légúti fertőzések döntő többségét vírusok okozzák, így a legelső tanács a kismamáknak az, hogy semmiképp ne kezdjünk antibiotikumos kúrába. Ezek a szerek csak a baktériumok ellen hatékonyak, így a kismamáknál történő alkalmazásuk csak abban az esetben lehet javasolt, ha a meghűlést követően bakteriális felülfertőződés alakult ki.

A terhesség alatt - amennyiben ez lehetséges - érdemes elkerülni a gyógyszerszedést. A náthára a természetes gyógymódok is megoldást nyújthatnak, az influenza esetén viszont már más a helyzet: a fertőzést gyakran kíséri magas láz, ami gyógyszerek nélkül nehezen csillapítható.

A legfontosabb a lázcsillapítás

A szezonális influenzavírusok önmagukban semmilyen fejlődési rendellenességet nem okoznak a magzatnál. Folyadék-felgyülemlés ugyan kialakulhat a babánál, ez azonban a betegség lezajlása után magától is felszívódik. A lázas állapot azonban a terhesség korai szakaszában fejlődési rendellenességet, később pedig koraszülést és vetélést okozhat.

"Nem a hőemelkedésről van szó, hanem a 37,5-38 fokos vagy ennél magasabb lázról, amelyet feltétlenül csillapítani kell. A nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentők terhes nőknek nem adhatóak, ezek helyett a paracetamol-tartalmú készítményeket, például a Rubophent vagy az Algopyrint szoktuk javasolni. Az amidozofent tartalmazó készítmények szintén adhatóak" - mondta az [origo]-nak dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum szakmai vezetője.

A szakember azt tanácsolja, hogy az influenzás megbetegedések esetén minél korábban kerüljön sor az orvosi vizsgálatra. Az imént említett hatóanyagok a terhesség alatt is biztonságosak, ennek ellenére bármilyen gyógyszeres kezelés előtt ki kell kérni a kismamát gondozó orvos véleményét. A nőgyógyász számos tényező, így például az egyénenként változó érzékenység alapján mérlegeli, hogy valóban adható-e egy készítmény.

Ellenjavallt készítmények a terhesség alatt

A gyógyszerek leírásában a legtöbb esetben az áll, hogy szedésük nem ajánlott a terhesség alatt. Egyértelmű magzatkárosító hatása azonban csak viszonylag kevés készítménynek van. A betegségek szövődményei gyakran jóval többet árthatnak, mint az, ha gyógyszert kezdünk szedni. Pusztán a félelmeink miatt tehát semmiképp sem célszerű kezeletlenül hagyni a komolyabb tüneteket. A bizonyítottan magzatkárosító hatású gyógyszerek listája ebben a cikkben olvasható.

A láz- vagy köhögéscsillapításra használt hatóanyagok közül az alábbi szerek ellenjavalltak:

  • a vírusellenes készítmények (kivéve a H1N1-fertőzést)
  • az acetilszalicilsav (aszpirin) tartalmú gyógyszerek (ennek oka, hogy a szer gátolhatja az ovális lyuk - latinul foramen ovale - 28. héten történő záródását)
  • az ibuprofen- és naproxentartalmú szerek (a terhesség utolsó harmadában)
  • a guaifenesin-, a dextrometorfán- és a kodeintartalmú köhögés elleni készítmények, mivel ezek terhességre gyakorolt hatása emberben nem ismert, állatkísérletekben viszont terhességi komplikációkhoz vezettek
  • az antibiotikumok egy része, például a gentamicin (ez még a bakteriális eredetű fertőzésekre és a felülfertőződésekre is igaz)

Várandósan inkább kerüljük a plázákat

A H1N1 világjárványt okozó (pandémiás) változatával teljesen más a helyzet, mint a szezonális influenzánál. Ez a vírus idén is fertőz, a kismamák pedig a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak. A leghatékonyabb védekezés a vakcina: ez beadható a teherbeesés előtt és a terhesség alatt is. Az utóbbi esetben csak a terhesség 12. hetét követően javasolt az oltás beadása, az első trimeszterben viszont még nem. Újdonság, hogy idén azok a nők is térítésmentesen juthatnak a háromféle influenzavírus ellen védő (háromkomponensű) oltáshoz, akik az influenzaszezonra tervezik várandósságukat.

Érdemes betartanunk a védekezés egyéb, jól ismert módjait is. A karácsonyi bevásárolások idején különösen aktuális, hogy kerüljük a tömeget és az idegenekkel történő szoros érintkezéseket. "Tartsuk be az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézmosásra és a köhögés-tüsszentés etikettre. Tüsszentéskor textilzsebkendő vagy a kezünk helyett használjunk inkább papírzsebkendőt, amelyet utána a szemetesbe dobunk. Ezek a tanácsok még akkor is javasoltak, ha valaki felveszi az oltást" - mondta az [origo]-nak korábban dr. Ludwig Endre, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház tudományos igazgatója és az Infektológiai Szakmai Kollégium elnöke.

Forrás: AFP

Ha nem kérünk védőoltást, és mégis megfertőződünk a H1N1-gyel, akkor a bizonyítottan hatékony antivirális gyógyszerek szedése lehet a megoldás. Ezt szintén csak akkor érdemes elkezdeni, ha előtte a kezelőorvosunkkal is egyeztettünk. A Tamiflu és a Relenza egyaránt szedhető, hiszen mindkét gyógyszer hatékonyan csökkenti a H1N1 fertőzés tüneteit.

"Az antivirális készítmények - a népesség többi részével ellentétben - kismamáknál a megelőzés céljára is adhatóak. Erre a tizenkettedik terhességi hetet követően nyílik lehetőség. Alapesetben természetesen ez sem javasolt, kizárólag akkor, ha valaki nem szeretné felvenni az oltást" - mondta Gasztonyi.

Természetes gyógymódok nátha és meghűlés ellen

A terhesség alatt - a fentebb ismertetett eshetőségeket kivéve - érdemes előnyben részesíteni a természetes gyógymódokat. A náthás panaszok enyhítésére az alábbi módszerek is megfelelnek:

  • ágynyugalom
  • bő folyadékbevitel (víz, gyümölcslevek, gyümölcsteák, limonádé, húsleves)
  • cukor vagy mézalapú szopogató cukorkák
  • sótartalmú orrcseppek vagy sprayk (otthon is elkészíthető: 1/4 teáskanál sót kell feloldani 2,5 deci vízben)
  • C-vitamin fogyasztása természetes forrásból
  • a szoba párásítása, gőzölés
  • hűvös zuhany az enyhe hőemelkedés csillapítására.

A gyógynövények között is találunk olyanokat, amelyek bizonyítottan előnyösek a meghűléses tünetek enyhítésére. Ilyen például a homoktövis termése, a kasvirág (Echinacea cseppek), vagy a csipkebogyóból, hársfavirágból készített teák. Ezek is alkalmazhatóak a terhesség időszakában, azt viszont tartsuk szem előtt, hogy a gyógynövények - a gyógyszerekhez hasonlóan - szintén tartalmaznak aktív hatóanyagokat. Ha a gyógynövények mellett gyógyszert is szedünk, akkor a hatóanyagok között különféle kölcsönhatások is felléphetnek, ezért erről sem árt megkérdeznünk orvosunkat.

Tájékozódjunk arról is, hogy a gyógynövénykészítmény rendelkezik-e érvényes OGYI számmal (az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélye, amelyről a csomagoláson, illetve ebben az adatbázisban található információ). Erre azért van szükség, mert a gyógyhatású készítmények piacán viszonylag gyakran fordulnak elő be nem vizsgált vagy hamisított, az egészségre káros termékek.

A homeopátiás készítményekről nem áll rendelkezésre orvosi szakirodalom, és nem készülnek kontrollált vizsgálatok sem. Ha várandósan is ezekhez a készítményeket szeretnénk előnyben részesíteni, akkor szintén kérjük ki legalább egy homeopátiában járatos szakorvos véleményét.

A terhesség alatti gyógyszerszedésről ebben az anyagban, a magzatra ártalmas vírusfertőzésekről pedig itt olvashatnak bővebben.

* * *

A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője vezeti végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok hamis tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.