Élénk vitát váltott ki egy új ajánlás a szoptatásról

Vágólapra másolva!
A legrangosabb brit orvosi folyóiratban megjelent cikk szerzői azt írják, hogy az általánosan elfogadott hat hónap helyett már a negyedik hónaptól kezdve célszerű elkezdeni az áttérést az anyatejes táplálkozásról a vegyes táplálkozásra a csecsemőknél.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2001-es ajánlása azt tanácsolja az anyáknak, hogy csecsemőjüket hathónapos korig kizárólag anyatejjel táplálják - ha lehetséges. Ezt az ajánlást a világ számos kormánya elfogadta, hazánkban is ezt javasolják a védőnők az anyáknak. Az első életévről, a táplálkozásról például itt olvashat összefoglalót.

Ezért is keltett meglepetést a British Medical Journal napokban megjelent cikke, amelynek szerzői nem értenek egyet a WHO állásfoglalásával. Szerintük az a legegészségesebb csecsemők számára, ha csak négy hónapig táplálják őket kizárólag anyatejjel.

Mary Fewtrell és munkatársai azt állítják, hogy a hat hónapig kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknél nagyobb az anémia (vashiányos vérszegénység) kialakulásának kockázata. Az anémia pedig különféle mentális, mozgásbeli és pszichoszociális problémákkal társul. A tanulmány ezenkívül arra is bizonyítékot talált, hogy a hosszabb ideig szoptatott csecsemőknél nagyobb az élelmiszer-allergiák előfordulási gyakorisága és magasabb a cöliákia (lisztérzékenység) kialakulásának a kockázata. A kutatók azt állítják, hogy a WHO ajánlása elavult, mert régi adatokra támaszkodik.

Azt azonban a szerzők is elismerik, hogy a hat hónapig vagy tovább szoptatott csecsemők ellenállóbak a fertőzésekkel, például a tüdőgyulladással szemben, mint a rövidebb ideig szoptatott társaik. Ezért a szegényebb, rosszabb egészségügyi ellátású országokban ők is a hosszabb ideig való szoptatást tartják előnyösnek.

A cikk azonnal élénk vitát váltott ki. A WHO egyik szóvivője visszautasította a tanulmány állítását, hogy "elavultak az adataik". Azt mondta, hogy rendszeresen felülvizsgálják ajánlásaikat, és eddig nem volt okuk megváltoztatni azt. A szóvivő utalt arra is, hogy a szerzők többsége - mint a cikkben is szerepel - kapcsolatban áll különböző tápszergyártó cégekkel, tehát nem teljesen elfogulatlan a vizsgálatuk. Ezt viszont a kutatók tagadják.

Több szervezet, például a brit Baby Milk Action is megkérdőjelezi a szerzők által felhozott bizonyítékokat, miszerint a szilárd táplálék bevezetése négyhónapos korban megelőzné a cöliákia és az allergiák kialakulását.

Mégis mit tegyenek az anyák? Fewtrell úgy nyilatkozott a Nature-nek, hogy ők csak az adatokat értelmezték, nem az ő feladatuk "új tanácsokat" adni. Véleményük szerint azonban a jelenlegi ismeretek alapján, folyamatos szoptatás mellett négy-hat hónapos korban célszerű bevezetni a szilárd táplálékot a csecsemők étrendjébe akkor, amikor az anya úgy érzi, hogy a baba készen áll erre.

A témáról több szempontot figyelembe véve, részletesebben olvashat az Éltető anyatej blogon.

***

A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.