Adjunk-e kekszet az öt hónapos csecsemőnek?

Vágólapra másolva!
Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet új ajánlása szerint a lisztérzékenység megelőzése érdekében napi fél háztartási keksz bevezetése javasolt a csecsemő étrendjébe öt hónapos kortól. Két jelentős szakmai szervezet, a  Szoptatásért Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület vezetősége szerint azonban a kutatási eredmények nem támasztják alá, hogy a glutén korai, hat hónapos kor előtti bevezetése bármiféle előnnyel járna a csecsemők, különösen a kizárólagosan szoptatott csecsemők egészségére nézve.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 2009-ben a csecsemők 36 százaléka hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott. Minden szakmai fórum egyetért abban, hogy a kiegészítő táplálás bevezetése után a szoptatás addig folytatódjon, amíg az anya és gyermeke ezt kívánja, arról azonban eltérőek a vélemények, hogy mikor is kezdődjön el a hozzátáplálás. (A kismama szülés előtti táplálkozásáról itt olvashat részletesebben.)

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) 2010 novemberében összeült szakmai testülete új ajánlást adott ki a gluténtartalmú ételek bevezetésére vonatkozóan. Ebben öt hónapos kor után napi fél háztartási keksz adagolását javasolják minden csecsemőnek a cöliákia (lisztérzékenység) megelőzése érdekében. A Szoptatásért Magyar Egyesület, a La Leche Liga Magyarország Egyesület, továbbá a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium viszont egyöntetűen a csecsemők betöltött hathónapos koráig (180 nap) tartó kizárólagos szoptatást javasolja.

Ki mit javasol?

Az OGYEI új ajánlása szerint, melyet már a védőnők is megkaptak, a hat hónapig még kizárólag szopó csecsemőknél a 150-182 napos kor között (betöltött öt hónap után), nem étkezést kiváltva, hanem a cöliákia megelőzése céljából napi fél vagy másnaponta egy háztartási keksz pép formájában történő adása javasolt. A 4-6 hónapos korban vegyes vagy mesterséges táplálásban részesülő csecsemőknél pedig vagy napi fél háztartási keksz vagy a főzelékbe kevert 1 csapott mokkáskanálnyi liszt (2,5 gramm) adagolását javasolják. Részletesen itt >>

A kérdéssel kapcsolatban a La leche Liga és a Szoptatásért Magyar Egyesület is kiadta saját ajánlását, amely szerint a gluténtartalmú táplálékok bevezetését - az egyéb élelmiszerekhez hasonlóan - csak a betöltött hat hónapos kor után kell elkezdeni. Mivel egy közelmúltbeli vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a nagy kockázatú gyermekek esetében (akiknek a családjában előforduló 1-es típusú diabétesz és lisztérzékenység, valamint a szülők egyéb allergiákkal küzdenek) a hét hónapos kor után bevezetett glutén fokozhatja a cöliákia kialakulásának kockázatát, ezeknél a gyermekeknél érdemes a glutén bevezetését hét hónapos kor előtt, az első ételféleségekkel együtt megkezdeni.

Abban mindenki egyetért, hogy a glutént kis mennyiségben, fokozatosan kell bevezetni a csecsemők étrendjébe. Törekedni kell arra, hogy a glutén bevezetése idején és lehetőség szerint utána még legalább 2-3 hónapig a csecsemő szoptatása folytatódjon, az anyatej védő hatásának köszönhetően ugyanis a glutén az arra érzékeny babákban is enyhébb tüneteket vált ki.

A Szoptatásért Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület vezetősége közös közleményében kiemeli, hogy az ajánlásuk olyan tudományos bizonyítékok alapján készült, amely a 4-6 hónapos korban történő korai hozzátáplálás veszélyeit is számításba veszi. Azt azonban, hogy a glutén korai (betöltött hat hónapos kor előtti) bevezetése bármiféle előnnyel járna a csecsemők, különösen a kizárólagosan szoptatott csecsemők egészségére nézve, a kutatási eredmények nem támasztják alá.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Miért épp háztartási keksz?

A háztartási keksz a gluténtartalmú gabonán, a búzaliszten kívül számos egyéb összetevőt tartalmaz. Általában a következőket: cukor, növényi olaj, glükózszirup, térfogatnövelő szerek (nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium-hidrogén-karbonát), só, aromák, antioxidánsok: (borkősav, dikálium-diszulfit), lisztkezelőszerek. Az OGYEI által kiadott gyermek egészségügyi kiskönyvben szereplő táblázat szerint a növényi olajon kívül egyik összetevő fogyasztására nézve sincsenek adatok. Azonban tudjuk, hogy a csecsemő szervezete sokkal érzékenyebb a különféle mesterséges összetevőkre és az intenzív növekedés miatt nagyon fontos, hogy minél kevesebb olyan anyag kerüljön a szervezetébe, amely potenciálisan egészségügyi kockázatot rejt - ilyenek a különféle tartósítószerek, aromák, színezékek.

Aki úgy dönt, hogy csecsemője első táplálékának valamilyen gluténtartalmú élelmiszert választ, érdemes megfontolni, hogy a háztartási keksznél kevésbé összetett formában kínálja gyermekének, például babáknak készített vagy bio búzapehely, otthon készített péksütemények vagy natúr gabonakásák (búza, rozs), melyekből elég napi egy kávéskanálnyi a gluténnal való ismerkedéshez.

A Szoptatásért Magyar Egyesület honlapján szakirodalmi összefoglaló olvasható a glutén szoptatott csecsemők étrendjébe történő bevezetésével kapcsolatban.

Bodrogi Lilla