A kiflicsücsök után milyen gabonát adjunk a gyereknek?

Vágólapra másolva!
A Magyar Gyermekorvosok Társaságának felmérése szerint az 1-3 éves korú gyerekek a maximálisan ajánlott sómennyiség négyszeresét fogyasztják, részben a sós kenyérféléknek köszönhetően. Tippek az egészséges gabonaételek bevezetésére.
Vágólapra másolva!

Az egészséges reggeli

A reggeli 1 éves korig általánosságban a tejalapú táplálásról szól, ez nem változik az elkövetkezendő két évben sem, csak kiegészül gabonákkal, gyümölcsökkel. Ebben a korban különösen fontos a megfelelő fehérje és kalcium bevitel, a szakemberek a tejtermékek, tejalapú gyerekitalok fogyasztását ajánlják. Az 1-3 éves korosztálynak készült tejalapú italok optimális mennyiségben tartalmazzák a korosztály számára fontos tápanyagokat.

Rizs és krumpli helyett kölest és hajdinát ebédre

Nemcsak rizst vagy krumplit lehet adni a gyereknek! -áll a Magyar Gyerekorvosok Társaságának sajtóközleményében. Készíthetünk többek között zöldséges, párolt kölest, hajdinát. Ez utóbbiakat, valamint az árpagyöngyöt gombócokhoz, töltelékekhez, vagy zöldséges levesek gazdagításához is felhasználhatjuk.

Emellett a búza megszokottól eltérő formáit is bevezethetjük a gyermek étrendjébe, például a kuszkuszt, ami tartalmas, mégis könnyed zöldfűszeres salátáknak lehet az alapja. A bulgurt, magyarosabb nevén búzatöretet szintén felhasználhatunk salátához, köret elkészítéséhez.

Tejital és gabona vacsorára

Ha hideg vacsorát adunk, az is lehet tejalapú gyerekital és gabona kombinációja, hiszen 1-3 éves korban még a gyermek fejlődéséhez szükség van a fehérjékre, zsírokra és kalciumra, de az ételnek is laktatónak kell lennie.

Miből mennyit?

"Azt, hogy az 1-3 éves korosztálynak hány gramm gabonafélét kell fogyasztania, nem könnyű pontosan meghatározni. A szakirodalom szerint ez a mennyiség 60-90 gramm között mozog, függően a gyermek súlyától, alapanyagcseréjétől, aktuális étvágyától, napközbeni aktivitásától" - áll a társaság hírlevelében.

Ha azonban mindenből kerül az asztalra, amire ebben az életkorban szükség van, hagyatkozhatunk a gyerkőc étvágyára. Adjunk tehát bőven zöldséget, gyümölcsöt, sokféle cereáliát, tejterméket, tejalapú gyerekitalt, ezt pedig egészítsük ki egy kevés hússal, hallal.

Fő a változatosság - gabonából is

A köles, hajdina, árpagyöngy kiemelkedő mennyiségben tartalmaz rostokat, és ez igaz a zabpehelyre, teljeskiőrlésű búza- és rozslisztre is - olvasható a gyerekorvosok társaságának hírlevelében. A legtöbb gabona jó forrása a B-vitamin csoport tagjainak, de leginkább a hántolatlan változatuk bővelkedik bennük (barnarizs, zabpehely, köles amaránt). Mivel a gabonák mindegyike más és más esszenciális aminosavban gazdag, érdemes variálni a különféle magokat.


Alternatív tejbegrízek

Ha egyszerű reggelit szeretnénk az asztalra tenni, inkább válasszunk natúr kukorica- vagy egyéb pelyhet, apró szemű köles puffancsot, vagy egyéb puffasztott gabonaszemeket. Ezeket tejalapú itallal gyorsan elkészíthetjük. Ha a natúr pelyhek nem találnának lelkes fogadtatásra, kipróbálhatjuk azokat ízesített gyerekitallal elkészítve is.

Kicsivel több energiát igényel, ha házilag készítünk müzlit. Ehhez előző este áztassunk be búza-, rozs- vagy zabpelyhet illetve azok tetszőleges keverékét. Amíg a gyerek rágófogai még nem nőttek ki, a nagy pelyheket érdemes összezúzni. Tálaljuk friss idénygyümölccsel, vagy mirelittel, esetleg őrölt magvakkal (mandula, dió, lenmag) a gyermeknek.

Tovább bővíthetjük a reggeli választékot kásákkal, pépekkel. Ezekhez érdemes különböző darákat (köles, hajdina) beszerezni, amelyekből egészséges "alternatív tejbegrízek" készíthetők.