Mennyi kávét szabad inni a terhesség alatt?

Vágólapra másolva!
Sokan pont akkor kezdenek el gyanakodni, hogy esetleg teherbe estek, amikor először kelnek föl úgy, hogy már a reggeli kávé szagától is rosszul vannak. Nekik biztosan nem kell félniük, hogy vajon a kávé árthat-e a babának. Annak sem kell azonban aggódnia, aki nem akar lemondani a kávézás örömeiről a várandósság alatt, mert a kutatási eredmények azt igazolják, hogy naponta egy csésze kávé nem árt a babának.
Vágólapra másolva!

Kevesebb mint 100 milligramm (mg) koffein, azaz körülbelül egy csésze kávé naponta nincs káros hatással a még meg nem született babára. Azonban ennél több koffein fogyasztása növeli a korai vetélés kockázatát, illetve a napi 150 mg koffeinnél többet fogyasztó anyák újszülöttjeinek születési súlya alacsonyabb. Az extrém sok koffein fogyasztása, azaz napi nyolc - vagy annál több - kávé viszont növeli a halva születés kockázatát.

A koffeinnek enyhe, a központi idegrendszert stimuláló hatása van. A kávén kívül számos ital, a fekete és a zöld tea, a kóla és például a csokoládé is tartalmaz koffeint. A kismama ezeket is vegye számításba a napi fogyasztás során. Igen magas az energiaitalok koffeintartalma is.

Érdemes még megemlíteni, hogy egyes gyógyszerek, láz- és fájdalomcsillapítók is tartalmazhatnak koffeint. A terhesség során végig, de különösen a terhesség első harmadában fokozott odafigyelést igényel a gyógyszerfogyasztás. Bármilyen gyógyszert is vesz be a kismama, mindig kérdezze meg orvosát, illetve szóljon a gyógyszerésznek is, hogy várandós, akkor is, ha recept nélkül kapható szert vásárol.

Korábbi felmérések során kimutatták, hogy egy átlagos amerikai napi 200 mg koffeint fogyaszt el egy nap (például két kávé, négy dobozos kóla vagy két és fél doboz energiaital tartalmaz ennyit). A várandósok esetében úgy találták, hogy elég gyakori a koffeintartalmú italok fogyasztása, de jellemző a mértékletesség, ami átlagosan napi 150 mg koffein bevitelét jelenti. A kutatók úgy vélik, a visszafogott kávéfogyasztás egyik lehetséges oka a várandósok megváltozott ízérzékelése, a rosszullét bizonyos ízektől, szagoktól.