Meddig jó a kismama mozgása a baba szívének?

Vágólapra másolva!
Nemcsak a mamának tesz jót, de a baba egészsége szempontjából is jótékony hatása van a várandósság alatti sportolásnak. Egy kutatás szerint a rendszeres testedzés a terhesség során javítja a magzati szívműködést.
Vágólapra másolva!

A leendő anyák igyekeznek mindent megtenni a szívük alatt hordott gyermek egészségéért. Kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás: akinek mindez természetes volt a várandósság előtt, annak nincs nehéz dolga közben sem. Azoknak, akik kevésbé aktív életmódot folytatnak, extra motivációt jelenthet, hogy egy vizsgálat szerint a várandósság alatt végzett rendszeres testmozgás javítja a magzati szívműködést. A szív- és érrendszer egészségének megőrzése nem kisgyermekkorban kezdődik, hanem már a várandós kismama is sokat tehet érte.

Az anya mozgása jó a baba szívének

Egy 2008-ban végzett vizsgálat szerint a terhesség utolsó heteiben alacsonyabb volt a szívritmus (vagyis a szív percenkénti összehúzódásainak a száma) azoknál a magzatoknál, ahol az anya legalább heti háromszor fél órát sportolt a terhesség alatt. A legfrissebb kutatások szerint ez a hatás egy hónappal a születést követően is fennáll. Ez azt is jelenti, hogy az anya fizikálisan aktív életmódja hosszú távon is kedvezően hat a gyereke egészségére.

A Linda E. May sportfiziológus és -anatómus által vezetett kutatásban 61 kismama vett részt. A kutatás során négy alkalommal vizsgálták a magzat, majd a születés után a csecsemő szívműködését. A vizsgálatban részt vevő nők intenzív sétálással vagy futással tartották magukat formában a terhesség alatt, és néhányan még konditerembe is jártak, vagy jógáztak. A szívműködés szabályozásáért felelős rendszer működése a rendszeres testmozgás hatására javul. A jobb szívműködés azt jelenti, hogy a szív- és érrendszer egészséges, ami egyben jobb általános egészségi állapotot is jelent. A terhesség alatti rendszeres sportolás a születendő gyermek egészségének is jó alapokat teremt. A Kansas City Egyetem kutatói legfrissebb eredményeikről az Experimental Biology 2011-es éves kongresszusán számoltak be.

Vigyázni kell a mozgás intenzitásával!

Egy másik vizsgálat során várandós olimpikonokat vizsgáltak, és kimutatták, hogy a magzat szívritmusa a normális tartományon belül (110-160) marad egészen addig, amíg az anyai szívritmus nem haladja meg a maximális szívritmus 90 százalékát. Ilyenkor olyan mértékben csökken a méh és a magzat vérellátása - az edzés előtti szint felére -, ami az orvosok szerint már a magzat egészségére is veszélyt jelenthet. Érdemes tehát megtalálni a mozgás intenzitásában azt a szintet, ami mindamellett, hogy jólesően megmozgatja a testet, nem igényel maximális erőkifejtést. Korábban már részletesen írtunk róla, hogy mit szabad és mire kell vigyázni a terhesség alatti sportoláskor.