Mit csináljunk a fogkővel a terhesség alatt?

Vágólapra másolva!
A terhesség alatti hormonális változások miatt a kismamák fogékonyabbak a fogínybetegségekre. Egy új vizsgálat kimutatta, hogy a fogkő eltávolítása teljesen biztonságos a várandósság hónapjaiban.
Vágólapra másolva!

A fogínysorvadást baktériumok megtelepedése okozza, ami roncsolja a fogínyt. Kezelés nélkül a fogak egy idő után meglazulnak és kiesnek. A gyulladt fogínyről a baktériumok bekerülnek a véráramba, megemelkedik a gyulladásos fehérjék mennyisége az anyai vérben, ami negatívan befolyásolhatja a magzat fejlődését.

A fogínygyulladás leghatékonyabban a fogkő eltávolításával és antibiotikummal kezelhető. Az antibiotikumos kezelés a terhesség alatt nem javasolt, mert a baba fogának az elszíneződését okozza. Egyes fogorvosi vélemények szerint a fogkő eltávolítása során nagy számban kerülhetnek baktériumok az anya véráramába, és ez negatív hatással lehet a magzat fejlődésére. Egy új vizsgálat azonban kimutatta, hogy a fogkő eltávolítása teljesen biztonságos a várandósság hónapjaiban.

A vizsgálatokba 400 olyan kétéves gyereket vontak be, akinek az édesanyjánál fogínybetegséget diagnosztizáltak a várandósság alatt. Az anyák felénél eltávolították a fogkövet a terhesség során, a többi anyánál viszont csak a szülést követően végezték el a kezelést. A felmérés során kimutatták, hogy a gyerekek nyelvi, mozgásos és szellemi képességei nem mutattak jelentős eltérést a két csoportban. Dr. Bryan Michalowicz és kutatócsoportja a Pediatrics című szaklapban számolt be az eredményekről.

Korábbi kutatások arra utaltak, hogy terhesség alatt a fogínygyulladás negatívan befolyásolja a születendő gyermek fejlődését. A legújabb eredmények azt mutatják, hogy nagyon kis mértékben jobban teljesítettek a tesztekben azoknak az anyáknak a gyermekei, akiknek a fogínybetegségük jelentősen javult a terhesség alatt. A különbség azonban olyan kicsi volt a gyerekek eredményei között, hogy a vizsgálatot végző orvosok szerint ennek gyakorlati következménye nincs.

Ugyanakkor a szájhigiénia javítása önmagában is kívánatos az anya egészsége szempontjából, és a terhességtől függetlenül is oda kell figyelni a száj és a fogak egészségére. A terhesség alatt az íny érzékenysége miatt érdemes puha sörtéjű fogkefét használni és fogselyemmel is tisztítani a fogközöket. A legtöbb száj- és fogbetegség kezelésének leghatékonyabb módja a megelőzés.


***

A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.