Hogyan előzhető meg a szülés utáni depresszió?

Vágólapra másolva!
Az anyák 60-80 százaléka szembesül szomorúsággal, levertséggel a szülést követően. Ilyenkor ellentmondásos, sokszor aggasztó érzelmek lesznek úrrá rajtuk időnként. Ez néhány nappal, egy héttel a szülést követően kezdődhet és nem tart tovább két hétnél. Jól jöhet ilyenkor egy kis pihenés és segítség a baba körül. Amennyiben ezek a tünetek tovább tartanak, mint két hét, lehetséges, hogy szülés utáni depresszióról van szó.
Vágólapra másolva!

Az anyák 10-20 százalékánál alakul ki klinikai depresszió, ami akár egy évig is eltarthat. A depresszió kialakulásának okai igen összetettek, abban azonban többnyire egyetértenek a szakemberek, hogy hormonális, biokémiai, környezeti, pszichológiai és genetikai tényezők összessége váltja ki ezt az állapotot.

Az egyik kiváltó tényező a hormonszintek hirtelen csökkenése a szülés után. A másik fontos tényező, hogy a gyerekszülés miatti érzelmi eufóriát hamar felválthatja a sok új felelősséggel járó szülőség miatti aggodalom. Bár az újszülött körüli teendők érzelmileg feltöltődést jelentenek, sokszor igen fárasztóak és frusztrálóak is lehetnek, különösen akkor, ha első gyerekről van szó. (A szülés utáni első év történéseiről itt olvashat bővebben.)

Egyesek nagyobb eséllyel esnek szülés utáni depresszióba, mint mások. Akinek a családjában korábban már előfordult depresszió vagy erős szorongás, vagy ha a kismama ilyen tüneteket tapasztal a terhesség során, fokozott rizikónak van kitéve. A várandósság alatt depresszióban szenvedett anyáknak a fele a szülés után is számíthat a kórképre.

Fokozott veszélynek vannak kitéve azok, akik nem tervezték, nem várták a babát, akiket kevésbé támogat a partnerük, akiknek házassági vagy anyagi problémáik vannak, akik nemrégiben szakítottak a partnerükkel, vagy elváltak. Azok, akiknek az életében nagy változások zajlanak a terhesség és a szülés környékén, például költözés, vagy a munkahely elvesztése, szintén nagyobb eséllyel lesznek depressziósok a szülés után.

Fokozott a rizikó azok körében is, akiknek erős premenstruális tüneteik voltak korábban, és fokozott figyelmet igényelnek azok, akiket a korai gyermekéveik alatt valamilyen trauma vagy bántalmazás ért, illetve azok, akik diszfunkcionális családban nőttek fel.

Habár a fent említett tényezők mind rizikófaktort jelentenek, sok nő soha nem lesz depressziós, míg mások, akik semmilyen rizikócsoportba nem tartoznak, végül mégis ezzel az állapottal szembesülnek.

Mik a tünetek?

A szülés utáni depresszió tünetei az álmatlanság, tartós szomorúság, az anya könnyen elsírja magát, elveszti az érdeklődését szinte minden tevékenység iránt, csökken a koncentrálóképessége, megváltozik az étvágya. A szorongás, az érzékenység, a hangulatingadozás, a fokozott bűntudat, a pánikroham, az öngyilkossági gondolatok mind-mind figyelmeztető jelek, hogy valami nincs rendben.

Jó, ha a kismama tájékozódik a szülést követő normális érzelmi változásokról, hogy tudja, mikor kell segítséget kérni. Nemcsak maguk az érzések, de azok intenzitása, gyakorisága és időtartama is meghatározó. Sok anya érez szomorúságot, félelmet időnként az első néhány hónapban, de ha valaki több napon keresztül sokat, szinte egész nap sír, és pánikrohamai is vannak, mindenképpen forduljon orvoshoz.

Hogyan kerülhető el a szülés utáni depresszió?

Ha a kismama a várandósság alatt depresszióban szenved, vagy erősen szorong, minél hamarabb kérjen segítséget, így nagymértékben csökken az esélye, hogy szülés utáni depresszióba essen.

Rendszeresen fordítson időt saját magára már a szülés előtt is, hogy ez a mindennapi élete része legyen. Tervezze meg azt is, hogyan fog pihenni, amikor már ott lesz a baba. Beszélje meg a partnerével, hogyan tudnak megosztozni a háztartás körüli teendőkön, és hogyan fognak egymással is foglalkozni a baba mellett. Ápolja a kapcsolatait, és építsen ki újakat barátokkal, családtagokkal, a partnerével, esetleg egy terápiás szakemberrel, hogy a segítség kéznél legyen, amikor a baba megérkezik. Tervezze meg, hogyan fogja megoldani a főzést, takarítást és a babával való elfoglaltságokat, hogy mindezek mellett maradjon ideje saját magára is, pihenésre, zuhanyzásra vagy egy sétára.

Mi a teendő, ha a kismamának már volt szülés utáni depressziója?

Akinek már volt szülés utáni depressziója egy korábbi gyermekszülést követően, nagyobb az esélye, hogy újra lesz, ezért a legjobb felkészülni rá. Így az anya jobban uralhatja a helyzetet, csökken annak az esélye, hogy a depresszió ismét kialakul, illetve gondos felkészülés esetén a tünetek is kevésbé jelentkeznek.

Milyen konkrét lépéseket tehet a várandós a megelőzésre? Lépjen kapcsolatba azokkal az egészségügyi szakemberekkel, akik korábban segítettek! Beszéljék meg a lehetőségeket, és készítsenek egy olyan tervet, ami mindenkinek megfelel! Amennyiben gyógyszeresen kezelték a szülés utáni depresszióját, megfontolandó, hogy a szülés után kezdje el szedni a gyógyszert.

Az antidepresszánsok szedésével azonban a terhesség és a szoptatás időszakában óvatosan kell bánni, mert tudományos kutatások igazolták, hogy ezek szedése a terhesség során komplikációkat okozhat. Az anya által szedett antidepresszánsoknak a gyermek idegrendszerére gyakorolt hosszú távú hatásairól pedig nincsenek adatok.

Segít, ha a várandós beszél a partnerével az aggodalmairól. Mi az, ami segített az előző alkalommal, mi az, ami nem, és mi az, ami könnyíthetne a helyzeten. Készítsen tervet. Ki lesz az, aki segíteni tud? Talán valamelyik nagymama, egy dúla, egy barát vagy egy másik családtag?

Tegyen lépéseket, hogy meg tudja akadályozni a kimerültséget, és csökkenteni a stresszt! Gondoskodjon pihenésről, táplálkozzon egészségesen és tornázzon! Állítson fel határokat! Ne vállalja túl magát, se a terhesség alatt, se a szülés után! A fáradtság sebezhetőbbé tesz, és érzékenyebbé a szülés utáni depresszióra.

Cikkajánló

Forrás: Northfoto

iStockPhoto

Forrás: AFP

Tizenkét lépés az egészséges
terhességhez vezető úton

Szextippek várandósan

Sportolás a terhesség alatt






***

A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.