Dupla méhű nőnek születtek kétpetéjű ikrei

Vágólapra másolva!
A dupla méh 2000 nőből egynél fordul elő. Ez a ritka anatómiai eltérés sokszor terméketlenséget, vetélést vagy koraszülést okoz, de van, hogy ki sem derül az eltérés, és a nő komplikációmentes terhesség után egészséges újszülöttet hoz a világra.
Vágólapra másolva!

A világon körülbelül száz dokumentált eset ismert, amikor dupla méhhel rendelkező nőnek mindkét méhében terhesség jött létre. Ez történt Andrea Barbosával, aki a floridai Clearwaterben hozta világra kétpetéjű ikreit, Nathan és Natalie Barbosát. A testvérek császármetszéssel jöttek a világra szeptember közepén, Nathan 2500 grammal, Natalie pedig 2550 grammal született a terhesség 36. hetében. A párnak már van egy lánygyermeke.

Az anya tisztában volt vele, hogy két méhe van, de a család nagyon meglepődött, amikor kiderült, hogy mindkét méhnek van lakója. Az anya orvosai számára szintén különleges élmény volt egy ilyen terhesség és szülés végigkövetése.

2006-ban az Egyesült Királyságban fordult elő, hogy dupla méhű nőnek hármasikrei születtek: az egyik méhben kettő, a másikban egy magzat fejlődött. Ennek a különleges eseménynek egy a 25 millióhoz az esélye.

Nehéz megállapítani, hogy dupla méhről van-e szó

A belső nemi szerveket érintő anatómiai eltérések diagnózisa sokszor nehézkes. Van, hogy egy rutin nőgyógyászati vizsgálat során fény derül az elváltozásra, mert a nőnek két hüvelye van, de sokszor csak akkor kezdik el a vizsgálódást, ha például a termékenységet érintő probléma merül fel.

A méhet érintő elváltozások vizsgálatára számos lehetőség van, a hüvelyi ultrahangvizsgálat, a szonohiszterográfia (folyadékkal töltik fel a méhet, amit ultrahangvizsgálat követ), a hiszteroszalpingográfia (kontrasztanyagot fecskendeznek a méhnyakon át a méh üregébe és röntgenkészülékkel követik a kontrasztanyag útját), a hiszteroszkópia (egy vékony csövet vezet az orvos a méhbe, amiben fényvezető kábel van), vagy az MRI (mágnesenrezonancia-vizsgálat). Sokszor több vizsgálatra is szükség van, hogy a pontos diagnózist megállapítsák, hiszen ez a további kezelés szempontjából lényeges.

Egyes esetekben nehéz megállapítani, hogy dupla méhről van szó vagy a méhet egy sövény (septum) osztja két részre. A kezelés szempontjából azonban igen lényeges a különbség, mert a dupla méhet legtöbbször érintetlenül hagyják, míg a méhet két részre osztó sövény esetében a műtéti eltávolítást szokták inkább javasolni.

Hogyan alakul ki a dupla méh?

A méh az embriófejlődés során a páros Müller-csőből fejlődik ki. Normális esetben a két cső egyesüléséből alakul ki a méh. Ritka esetben ez a fúzió elmarad, és ilyenkor alakul ki a két különálló méh (uterus didelphys): ebben az esetben a nőnek sokszor két méhszája és két hüvelye is van. Más esetekben a Müller-cső fúziója részleges, ilyenkor a méhen belül két teljesen vagy részlegesen elkülönülő üreg alakul ki (uterus septus). Gyakori panasz a túl erős menstruációs vérzés, illetve a rendszertelen menstruáció. Ezek az anatómiai eltérések befolyásolják a termékenységet is.