Ajánlott a köldökzsinór átvágásával várni három percet

Vágólapra másolva!
Születés után a köldökzsinór késleltetett átvágása segít a csecsemőkori vérszegénység megelőzésében. Az eljárásnak a vizsgálatok szerint semmilyen negatív hatása nincs a csecsemő egészségére nézve.
Vágólapra másolva!

Svéd kutatók vizsgálatai alapján a fejlett országokban is fontos lenne annak tudatosítása, hogy a köldökzsinór korai átvágása növeli a csecsemőkori vashiányos állapotok kialakulásának esélyét. Az időre született, egészséges újszülött érdekeit az szolgálja, ha a születés után legalább három percet várnak, mielőtt elvágják a köldökzsinórt, mert ilyenkor annyi vér megy még át az újszülöttbe a méhlepényből, amennyi segít megelőzni a csecsemőkori anémiát (vérszegénységet).

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az eljárás a korábbi aggályokkal ellentétben nem fokozza egyéb komplikációk megjelenésének valószínűségét. Nem tapasztalták, hogy gyakrabban alakulna ki kezelést igénylő újszülött kori sárgaság, és semmilyen más mellékhatást, például légzési problémát, policitémiát (a vörösvérsejtek számának kórosan magas koncentrációját) sem észleltek.

A méhlepény utolsó feladata

A kutatók 400, időre született csecsemőt vontak be a vizsgálatokba. Egy részüknél a születést követő 10 másodpercben vágták át a köldökzsinórt, a többieknél ezzel vártak három percet.

Az eredmények igazolták, hogy a késleltetett köldökzsinór-átvágást követően jobb volt a szervezet vasellátottsága a csecsemők 4 hónapos korában, továbbá kevesebb volt köztük, akiknél újszülöttkori vérszegénység alakult volna ki.

A születést követő első pár percben az újszülött jelentős mennyiségű vért kap még a méhlepényből. Ha az időre született újszülöttet 10 centiméterrel a méh szintje alatt tartanak a születést követő 3 percben, akkor vértérfogata átlagosan 32 százalékkal nő. Így ha a köldökzsinórt késleltetve szorítják el és vágják át, vagyis 2-3 perccel a születést követően vagy azt megvárva, amikor már nem pulzál, nagyobb vértérfogatot eredményez, mintha közvetlenül a születés után szakítanák meg a vértranszfúziót.

Az idegrendszer fejlődéséhez sok vasra van szükség

A vashiányos vérszegénység és a vashiány akadályozza az idegrendszer megfelelő fejlődését. Korábban főleg a fejlődő országok népességét vizsgálták ebben a tekintetben, de a vashiányos állapotok a fejlett országokban, az USA-ban és Európában is igen széles néptömegeket érintenek. Ez különösen veszélyes csecsemő- és gyermekkorban, amikor az idegrendszer intenzív fejlődése, érése zajlik, amihez sok vasra van szükség. A vashiányos vérszegénység következtében kognitív és viselkedési zavarok alakulhatnak ki, de a vashiány a kialakult vérszegénység nélkül is eltérő válaszkészséget, késleltetett mozgásos fejlődést, kognitív lemaradást okozhat.

Világszerte az iskoláskornál fiatalabb gyerekek negyedét érinti a vashiányos vérszegénység. Európában a vashiányos állapotnak ez a súlyos formája a gyerekek 3-7 százalékát érinti, de a vashiány valamilyen szintű előfordulása a gyerekek 26 százalékánál fordul elő.

A vaspótlás igazoltan javítja a csecsemők és gyerekek pszichomotoros és mentális fejlődését. A rendelkezésre álló tudományos eredmények tehát azt igazolják, hogy a vashiány megelőzése, illetve kezelése fontos cél az agy optimális fejlődésének biztosítása érdekében. A születést követően ebből a szempontból is fontos a szoptatás támogatása, mert az anyatej ugyan relatíve kis mennyiségű vasat tartalmaz, de azt a csecsemő számára maximálisan felvehető és hasznosítható formában.


***

A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.