Újra terjed az angolkór Nagy-Britanniában

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában egyre több az angolkóros csecsemő, sőt, a kórnak már halálos áldozatai is vannak. A betegség terjedésének hátterében a kóros D-vitamin-hiány áll. A szakemberek októbertől-márciusig itthon is ajánlják a D-vitamin pótlását.
Vágólapra másolva!

Sérülések és bevérzések a koponyán, a térden, a könyökön, a vállon, a csípőn, a bokán és a csuklókon - ez állt annak a négyhónapos brit kisfiúnak a halálakor kiállított jegyzőkönyvben, akinek szüleit az egyik londoni bíróság 2011 decemberében nem találta bűnösnek a gyermek halálában. Az igazságügyi orvosszakértők szerint ugyanis a gyermeket a szülők nem bántalmazták, hanem angolkórban szenvedett: a nagyfokú D-vitamin-hiány miatt csontjai abnormálisan gyengék voltak, én ennek következményei voltak a sérülések. A vizsgálatok kiderítették, hogy a gyermek anyja szintén D-vitamin-hiányban szenvedett, ezért képtelen volt már a terhesség alatt, és utána az anyatejen keresztül elegendő mennyiséget biztosítani a vitaminból a gyermek számára - számol be az esetről a NewScientist brit ismeretterjesztő hetilap.

A Királyi Londoni Kórház (Royal London Hospital) patológusa szerint, aki megállapította, hogy a kisfiú angolkórban szenvedett, két további csecsemő közelmúltbeli halálát is nagy valószínűséggel D-vitamin-hiány okozta. A patológus úgy véli, hogy további 27, az elmúlt években általa boncolt gyerek esetében is szerepe volt a D-vitamin-hiánynak a kicsiknél halált okozó betegségek (asztma, vírusfertőzések, hirtelen bölcsőhalál) kialakulásában.

Nagy-Britanniában a gyermekkori angolkóros esetek száma az 1997-ben regisztrált 147-ről 2010-re 762-re nőtt. Hasonlóan figyelemreméltóak az amerikai statisztikák is: a felmérések szerint a szoptatott csecsemőknek csak 5-13 százaléka, a tápszerrel etetett gyerekeknek pedig 20-37 százaléka jut hozzá az ajánlott napi D-vitamin-mennyiséghez, amely a csecsemők esetében 400 Nemzetközi Egység (10 mikrogramm).

A D-vitamin előállítására a szervezet maga is képes, amennyiben a bőrt napsugárzás éri. Az utóbbi években azonban a bőrrák veszélye miatt egyre kevesebbet tartózkodnak mind a gyerekek, mind a felnőttek a napon. Az angolkórt az ipari forradalom idején Nagy-Britanniában írták le, amikor a szmog tartósan csökkentette a földfelszínre jutó UV-B sugárzást, valamint sok gyermeket arra kényszerítettek, hogy naphosszat dolgozzanak a gyárakban.

A terhesség alatt a folsav mellett kiemelten fontos a D-vitamin is

"Az elmúlt évtizedekben a D-vitamin jelentőségét lebecsülték, a terhesség ideje alatt a folsavkészítmények kerültek a figyelem központjába, a folsav ugyanis megakadályozza a csecsemőnél a nyitott gerinc kialakulását" - írja a NewScientist.

A szakértők szerint azonban a D-vitamint sem szabad hanyagolni a várandósság alatt, a vitamin alacsony szintje ugyanis a magzati időszakban, illetve csecsemőkorban növeli a táplálékallergiák, az asztma és a szklerózis multiplex kockázatát is. Az eddigi ismeretek szerint a D-vitamin az emberi genomhoz 2776 ponton kapcsolódik, többek között a cukorbetegségért felelős génekhez is. De a kutatások már igazolták azt is, hogy a vitamin hiánya növeli a vastagbél, az emlő, a petefészek és a prosztata daganatainak gyakoriságát is.

A D-vitamin szerteágazó hatása ellenére tudományos körökben a mai napig vita tárgya, hogy mekkora a várandósság alatt ajánlott napi D-vitamin-bevitel. Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott kutatásban 350, várandóságának 12. és 16. hete között járó nőnek adtak vagy 400, vagy 2000, vagy 4000 nemzetközi egység D-vitamint. A nőket a terhességük végéig követték nyomon. Az eredmények szerint a legmagasabb dózisra volt szükség ahhoz, hogy biztosítsa a nő normál anyagcseréjét, és még e mellett a nagy dózis mellett sem találtak mellékhatásokat.

Nagyobb agyakorisága a szklerózismultiplexnek a tavasszal születetteknél

George Ebers és kutatócsoportja az angliai Oxford Egyetemről megállapította, hogy a központi idegrendszer gyulladásával járó autoimmun betegség, a szklerózis multiplex az északi féltekén sokkal gyakoribb azoknál, akik a telet követően, a tavaszi hónapokban születtek, mint azoknál, akik a napos hónapokat követően, novemberben jöttek világra. Statisztikáik szerint a szklerózis multiplex gyakorisága az Egyenlítőtől való távolodással nő. Az eredmények szerint tehát az UV-B sugárzásnak való kitettség csökkenése, és ezáltal a D-vitamin alacsony szintje növeli az idegrendszeri betegség kockázatát. A kutatók szerit Skóciában naponta két új beteget diagnosztizálnak szklerózis multiplexszel, és a betegek ellátása egyre nagyobb terhet ró az egészségbiztosításra, ezért Ebers sürgeti, hogy kormány ösztönözze a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek gyártását.



Forrás: AFP/Frédéric Cirou
Forrás: AFP/Frédéric Cirou

A hazai ajánlások

Az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet legalább napi 5 mikrogramm (200 Nemzetközi Egység) D-vitamin fogyasztását ajánlja - ennyi kell a csontok egészségének megőrzéséhez. Az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat legutóbbi eredménye szerint azonban a magyar lakosság átlagosan 2,2 mikrogramm (88 Nemzetközi Egység) körüli mennyiséget fogyaszt D-vitaminból. Ez a nyári hónapokban, amikor eleget tartózkodunk napon, nem is probléma, a téli időszakban viszont D-vitaminhiány kialakulásához vezethet. A szakértők szerint a télvégi fertőző betegségek többsége a D-vitamin, és nem a C-vitamin hiányának számlájára írhatók.

Dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinika endokrinológusa lapunknak korábban úgy nyilatkozott, hogy egy felnőtt, egészséges, nem D-vitamin-hiányos embernek novembertől-márciusig napi 800-1000 nemzetközi egység D-vitaminpótlás javasolt. Amennyiben valaki a nyári időszakban keveset tartózkodott a napon, azaz D-vitamin-raktárát nem töltötte fel, átmenetileg 1000 egységnél is nagyobb mennyiségű vitaminra lehet szüksége.

"A multivitaminok helyett ajánlott inkább receptköteles D-vitamin-tablettát vagy cseppet fogyasztani a téli időszakban. Mivel a D-vitamin zsírban oldódik, a szervezet tárolja, így az sem káros, ha valaki többnapi adagot összevon, és egyszerre, egy adagban fogyasztja el" - nyilatkozta korábban lapunknak az endokrinológus.

A hazai ajánlások szintén hangsúlyozzák, hogy a D-vitamin-hiány megelőzésére a szülőknek már a gyermekvállalás előtt is oda kell figyelniük, és azt tanácsolják, hogy a várandós anya étrendjében szerepeljen minél több D-vitamint tartalmazó élelmiszer, orvosi javaslat alapján pedig szükség lehet még a vitamin étrend-kiegészítők formájában történő pótlására is.

A gyermekeket hat hónapos korukig szoptatással javasolt táplálni, és jó hatású, ha az anyatejet egyéves koráig kiegészítő táplálékként is megkapja a csecsemő. Az anyatejben ugyanis - de csak az anya megfelelő vitaminellátottsága esetén - elegendő mennyiségű D-vitamin található. Ellenkező esetben a vitamint naponta az anyatejbe vagy a csecsemő nyelvére csöpögtetve pótolni kell. A tápszerek többsége már eleve tartalmaz D-vitamint, ilyen esetben nincs szükség a pótlásra. A vitamin pótlását a szülők minden esetben a gyermekorvossal egyeztessék.