Mikor válik a kívánósság extrémmé?

Vágólapra másolva!
Előfordul, hogy egy kívánós kismama nem a sós vagy savanyú ízek iránt érez legyőzhetetlen vágyat, hanem az is eszébe jut, milyen jó lenne megkóstolni egy marék földet, belenyalni egy kis hintőporba, vagy megízlelni egy darabka papírt. A pica nevű étkezési zavar ritka, de annál veszélyesebb, ha a kívánós kismama nem képes kontrollálni.
Vágólapra másolva!

"Picának nevezzük az étkezésre nem alkalmas anyagok (föld, festék, papír, kő, haj) elfogyasztását. Kisgyermekkorban jellemző lehet evésre nem alkalmas anyagok szájba vétele, hiszen a kicsik a hiányzó tudás miatt még nem tudják mérlegelni tetteik következményeit. Egyetlen kontrolljuk a szülő, aki megakadályozza őket ebben, és megtanítja nekik, mit szabad megenni és mit nem. Gyermekeknél akkor beszélünk picáról, ha a viselkedészavar legalább egy hónapon keresztül fennáll, és nem felel meg a gyermek fejlődési szintjének. Hátterében mentális retardáció, fejlődésbeli elmaradás, szociálisan deprimált környezet állhat" - mondja Varga Márta pszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársa.

"Felnőtt korban is megjelenhet a pica, de ritkább, hiszen ilyenkor van már önkontroll, és az ember tisztában vele, mit szabad megenni. A terhesség alatt kialakuló pica szintén összefüggésbe hozható pszichés és szociális okokkal, de egyes nyomelemek hiányának is szerepe lehet benne. A terhesség alatti kívánósság akkor jelent problémát, ha a táplálkozás nem kiegyensúlyozott, ha a kismama a terhességét megelőzően szigorúan diétázott, vagy korábban is étkezési zavarokkal küzdött, hiszen ezek felerősödhetnek ebben a megváltozott állapotban"- mondja a pszichológus.

Lelki okok, diéta és tápanyaghiány is állhat a pica hátterében

Az extrém kívánósság a pszichiáterek szerint nagyobb mértékben lelki, mint táplálkozási probléma. Ha a terhessége hírét a nő negatívan fogadta, vagy ha a várandósság félelemmel tölti el, akkor valószínűbb, hogy szorongását kényszeres evéssel, vagy extrém, fogyasztásra alkalmatlan dolgok megevésével akarja levezetni - mondja Henter Izabella, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja.

Varga Márta szerint az, hogy a kívánósság milyen eséllyel fordul át picába, attól is függ, milyenek a várandós nő körülményei. Ha egyedül érzi magát, nagyobb valószínűséggel alakul ki nála bármilyen patológiás viselkedés, míg a biztonságot adó, meleg és szerető családi háttér, ha nem is jelent teljes védelmet, de csökkenti ezek kockázatát. Ha a várandós nőnek van kivel megosztania félelmeit, aggodalmait, furcsa gondolatait, környezete a problémával szembesülve, időben szakemberhez juttathatja, és az esetlegesen megjelenő pica vagy más evési zavar jó eséllyel hamar kezelhető, illetve feltárhatók a hátterében álló pszichés okok, például intenzív stressz, pszichotikus állapot, vagy deprimáló környezet.

Ha a teherbeesése előtt egy nő szigorú diétán élt, vagy hajlamos volt túlenni magát, sóvárgott korábban is extrém dolgok után, illetve volt valamilyen étkezési zavara, az megnöveli a kockázatát, hogy a várandósság idején evéssel kapcsolatos problémája alakuljon ki. "A szorongás és ezáltal az evészavarok kialakulását okozhatja a terhesség alatt az is, hogy sok nő meg akar felelni a társadalmi elvárásoknak, a szépségideálnak, és ezért kínosan ügyel arra, hogyan változik a teste, mennyivel gyarapszik a súlya a terhesség alatt" - mondja a pszichológus.

Ugyanakkor a pica megjelenésének élettani magyarázata is lehet: például egyes vitaminok, nyomelemek (pl. vas, cink) hiánya. Ám ha tápanyaghiány miatt is alakul ki a nem ehető anyagok iránt sóvárgás, ezek fogyasztása nem szünteti meg a problémát, sőt, komoly egészségügyi kockázatot rejt magában, hiszen a földet megkóstolva a kismama parazitákat is juttathat a szervezetébe - figyelmeztet Henter Izabella.

Forrás: AFP/SPL/Ian Hooton
Forrás: AFP/SPL/Ian Hooton

Mikor kell szakemberhez fordulni?

A kívánósság mindaddig nem jelent gondot, amíg nem veszélyezteti a leendő anya és a magzat állapotát, nem ölt extrém méreteket, s a személy racionálisan képes végiggondolni, hogy amit kíván, az ehető vagy nem ehető. "Szakemberhez érdemes fordulni, ha ezek a gondolatok kitöltik a személy mindennapjait, szenvedést okoznak neki, illetve étkezésre nem alkalmas anyagokat fogyaszt" - mondja Varga Márta. "Sajnos, szakemberhez fordulni nem könnyű döntés, hiszen az, hogy valaki - főleg kismamaként, amikor a legboldogabbnak kellene lennie - pszichiátriai kezelésre szorul, stigmatizáló dolognak számít. De erre a lépésre súlyos étkezési zavar esetén szükség van. A terhesség ideje alatt hatványozottan fontos a megfelelő táplálkozás és a lelki egyensúly megőrzése".

Tippek a kívánós időszak átvészelésére

A terhes nők "mindennapi" kívánósságával nincs semmi baj, amíg egy bizonyos határon belül marad, akár a minőséget, akár a mennyiséget tekintve. "Ha a kismama sósat kíván, egyen sósat, ha savanyút, akkor egyen savanyút. Ami fontos, hogy étkezése is maradjon változatos, és nem szabad elfelejtkezni a zöldségek, gyümölcsök és a tej fogyasztásáról sem. Kicsit játszani kell, ügyeskedni, hogy a kismama egyen is kedve szerint, de ne is essen túlzásokba. Jó trükk például, ha minden alkalommal, amikor megkívánja az adott ételt, eszik belőle egy kis falatkát az íze kedvéért, de nem többet. A rágógumi is segíthet abban, hogy elkerülje a nassolgatást, a sokszor kívánt étel mértéktelen fogyasztását - erre mindenképp ügyelni kell, hiszen a terhesség alatt felszedett súlyfelesleg nagyban befolyásolja a baba születési súlyát és későbbi egészségét" - mondja Henter Izabella.