Kötelező lehet a fogamzásgátlás az űrben

Vágólapra másolva!
Bajban lesznek a Földön kivüli kolóniák jövőbeli lakói, kanadai biológusok szerint ugyanis a gyermeknemzés a Földétől eltérő gravitációs körülmények között fejlődési rendellenességekkel járhat.
Vágólapra másolva!

Bár a kanadai Montreal Egyetem biológusai egyelőre csak növények esetében vizsgálták a megtermékenyítés esélyeit, úgy vélik, az eredményeik jól jelzik az emberiség űrbéli gyarapodásának korlátait is.

A mesterségesen megtermékenyített bibékkel végzett vizsgálat szerint a Földinél nagyobb gravitáció hatására sérül a sejteken belüli molekulatranszport, amely megnehezíti a sejtek közötti kommunikációt is, és negatívan hat a sejtosztódásra is. Ugyanez igaz lehet a megszokottnál kisebb gravitáció esetén is. A kutatók szerint amenyiben az emberi ivarsejtek hasonlóképpen viselkednek az űrben, szükség lehet az űrhajósok kötelező fogamzásgátlásának bevezetésére. Egy űrhajóban egyébként gyakorlatilag zéró a gravitáció, egy nálunk nagyobb méretű bolygón viszont a gravitáció erőssége meghaladja a Földét.

Egyelőre nem ismert, hogy a gravitáció hogyan befolyásolja a sejten belüli molekulatranszportot. Ami viszont a kutatás alapján biztosnak tűnik: a sejten belüli transzport kis hatásokra is érzékenyen reagál, és a hatásokra alapjaiban változhat meg egy sejt működése.

Az embernél a sejten belüli iontranszport kiemelt jelentőségű többek között az agysejtek esetében. Ha az idegsejtek működése sérül, a magzat fejlődése rendellenessé válhat.

A NASA egy korábbi vizsgálata szerint az űrben csökken a kognitív teljesítmény, amit elsősorban a nagyobb sugárzással, illetve az alvásmegvonással magyaráztak. Azt viszont, hogy a zéró gravitáció hogyan hat az idegsejtek működésére, egyelőre még senki nem vizsgálta.

Bár a NASA 1983 óta engedélyezi, hogy a legénységben legyen nő is, eddig az űrhivatal szerint intim együttlétre nem került sor az űrben. Annak ellenére, hogy nem tilos, valószínűleg az űrhajósokat is feszélyezi, hogy folyamatosan figyelik őket a Földről, valamint nagyon szigorú a napirend, és szűkek a modulok is.