Fehérjedús étrend kell a teherbe eséshez

Szerelem, Te megérezted a gyermeked fogantatását?
Vágólapra másolva!
A fehérjében gazdag és szénhidrátban szegény étrend elősegítheti a teherbe esést - állapította meg egy új kutatás.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Kollégium most zajló éves ülésén ismertették annak az új kutatásnak az eredményeit, amely a táplálkozás és a termékenység közötti összefüggésekre hívja fel a figyelmet. A szakemberek mesterséges megtermékenyítés előtt álló nőket vizsgálva arra a megállapításra jutottak, hogy a sok fehérjét, de kevés szénhidrátot fogyasztóknál jóval nagyobb a sikeres teherbe esés valószínűsége, mint azoknál, akiknél a fehérje-szénhidrát összetétel ezzel ellentétes módon alakul.

A vizsgálatba bevont 120 nőt a szakemberek arra kérték, hogy a petesejt-beültetést megelőző három napon vezessenek részletes étrendnaplót. Az eredményekből kiderült, hogy akiknél a napi étrend legalább 25 százalékát fehérjék alkották, emellett a szénhidrátbevitel nem érte el a 40 százalékot, azoknál négyszer nagyobb volt a sikeres teherbe esés aránya, mint a kevesebb fehérjét és több szénhidrátot fogyasztóknál. A két csoport testtömeg-indexében nem volt eltérés, így az eredmények arra engednek következtetni, hogy az étrend összetevőinek aránya igenis hatással lehet a termékenységre - hangsúlyozta a kutatás vezetője.

Az étrend és a teherbe esés összefüggéseinek vizsgálata hosszú évekre nyúlik vissza. A témában tudományos szempontból talán legmegbízhatóbb kutatást 2007-ben a Harvard Egyetem szakemberei végezték közel 18 ezer nő bevonásával, és megállapításaikból egy világszerte rendkívül felkapott könyv is született. Ebben többek között azt javasolják a teherbe esésre vágyó nőknek, hogy kerüljék a transzzsírsavakat és az egyszerű cukrokat, továbbá figyeljenek oda a szénhidrátok minőségére, és fogyasszanak minél több rostdús élelmiszert.