A császármetszés nem várt hatásai

Dr. Life, „Vegyék már ki azt a gyereket!” – amikor elakad a szülés
Vágólapra másolva!
A Mikroszülés című brit dokumentumfilmet világszerte szeptember 20-án mutatják be. A film fő üzenete, hogy ahogy szülünk, az hatással van a gyermekeink későbbi egészségére, tágabb értelemben az egész emberiség jövőjére.
Vágólapra másolva!

A filmet rendező brit Toni Harman és Alex Wakeford hat éve császármetszéssel hozták világra kislányukat. Másképp tervezték a gyermek születését, ám a szülés során váratlan komplikációk léptek fel, és az orvosok a császármetszés mellett döntöttek. Ezt követően a pár figyelme a szülés során szerzett élmények, tapasztalatok hatására a munkában is a szülés felé fordult, a Mikroszülés már az ötödik szüléssel kapcsolatos dokumentumfilmjük.

Császármetszés és gyermekbetegségek

A film rámutat arra, hogy miközben az elmúlt 20-30 évben drasztikusan nőtt a császármetszések száma, ugyancsak drámaian nőtt a gyermekkori asztma, az 1-es típusú cukorbetegség, a lisztérzékenység, illetve a gyermekkori elhízás gyakorisága is.

Húszhetes magzat ultrahangos képe Forrás: ANP/AFP/Anp Copyright Rut

"A császármetszés okozza ezeket a betegségeket? Nem. Azt viszont a császármetszés okozza, hogy a baba születéskor nem találkozik a megfelelő mikrobákkal. Nem fejlődik ki az immunrendszere. Megváltozik az anyagcseréje. Ma már tudjuk, hogy az immunrendszer nem megfelelő működése és az anyagcserében történő változások hozzájárulnak az említett betegségek kialakulásához” - mondja a filmben dr. Rodney R. Dietert, a Cornell Egyetem Immuntoxikológia Professzora.

Beavatkozás a természetbe

A körülbelül 60 perces dokumentumfilm elismert brit és észak-amerikai tudósok megszólaltásával arra figyelmeztet, hogy a modern szülészeti gyakorlat azáltal, hogy fontos biológiai folyamatokba avatkozik be, fogékonyabbá teheti gyermekeket bizonyos betegségekre. Ideje tehát szuperorganizmus helyett úgy gondolni magunkra, mint egy „szimbiotikus organizmus”, azaz testünk rajtunk kivül sok millió mikróba otthona is - és nem mindegy, hogy milyeneké.

A Mikroszülés című filmet világszerte helyi szervezésű vetítéseken mutatják be 2014. szeptember 20-án, szombaton. Budapesten 18 órától a Medence Szalonban (IX. kerület Pipa utca 4. szám) látható, a részvétel regisztrációhoz kötött.