Mikor kóros a szülés utáni hajhullás?

Női hajhullás
Női hajhullás
Vágólapra másolva!
Sok kismama ijedten tapasztalja, hogy a gyermek születését követő hónapokban intenzíven hullani kezd a haja. Aggodalomra azonban nincs ok: a szülés utáni hajhullás többnyire átmeneti állapot, és a baba első születésnapjáig rendszerint meg is szűnik a probléma.
Vágólapra másolva!

A terhesség, a szülés és a szoptatás időszakában olyan hormonális változások mennek végbe a kismama szervezetében, amelyek a haj állapotát is nagyban befolyásolják. Míg a terhesség kezdeti szakaszát inkább a pozitív változások jellemzik (dúsabb, fényesebb haj), addig a szülés utáni első-harmadik hónapban a legtöbb édesanya intenzív hajhullást tapasztal.

Csak átmeneti állapot

A folyamat magyarázatát a hormonális változásokban kell keresni. A várandósság hónapjaiban a női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintje megemelkedik, és ezek a hormonok a növekedésben lévő hajszálak élettartamára is pozitív hatással vannak. Ebben az időszakban kevesebb hajszál kerül nyugalmi fázisba, így nem hullik annyira a haj. Szülés után azonban a „hajbarát” ösztrogén hormon szintje csökken, a hajszálak pedig tömegesen kerülnek nyugalmi fázisba, ezért tapasztalnak az anyukák intenzív hajhullást.

Női hajhullás Forrás: Science Photo Library/Science Photo Library

A hajhullás a szülést követő negyedik hónapban tetőzik, majd legkésőbb a gyermek egyéves korára a mama hajnövekedése is visszatér a megszokott kerékvágásba. Akinél azonban a fokozott hajvesztés a szülést követő 12. hónapban sem szűnik meg, mindenképpen forduljon szakemberhez, hogy meg lehessen állapítani a hajhullást kiváltó okokat.

Segíthet egy jó sampon vagy frizura

Bár a szülés utáni hajhullás ellen nem sokat lehet tenni, íme néhány tanács bőrgyógyászoktól, amelyekkel könnyebb átvészelni a hajhullós hónapokat. Ilyenkor különösen fontos lehet a megfelelő sampon kiválasztása: dúsabbnak tűnik a haj, ha proteines hajdúsító sampont használunk, kondicionálóból pedig kifejezetten vékony szálú hajra valót. A hajvégápoló is jó szolgálatot tesz ebben az időszakban, viszont az intenzív hajkondicionálók túl tartalmasak és lelapítják a hajat, így ezek helyett átmenetileg válasszunk más terméket.

A hajhullást az anyukák egy jó frizurával is leplezhetik, hiszen több olyan vágási technika létezik, amellyel dúsabb hatás érhető el. A rövidebb haj például jó választás - az már csak a ráadás, hogy sokkal gyorsabban mosható, szárítható. Ráadásul ha az anyukának rövid a haja, jóval kisebb az esélye annak is, hogy a baba kéz- vagy lábujjára rácsavarodik egy-két hajszál, és elszorítja az aprócska ujjakat.