A terhességi mérgezés növeli az autizmus kockázatát

Autizmus
1432241 Russia, Moscow. 04/01/2013 A pupil looking out the window while waiting for his parents at the Turmalin Social Rehabilitation Center. Maria Alekseeva/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Az autisták számának növekedésével egyre jobban foglalkoztatja a szakembereket, hogy vajon milyen okok állhatnak a jelenség hátterében. Bár a gyermekeknél legtöbb esetben csak páréves korban diagnosztizálnak autizmust, rizikófaktorok már az anyaméhben töltött időszak alatt is jelentkezhetnek.
Vágólapra másolva!

Egy kutatás nemrégiben arra a megállapításra jutott, hogy a várandósság alatt terhességi mérgezésen, azaz preeklampszián átesett kismamák gyermekeinél duplájára nő az autizmus kialakulásának valószínűsége.

A terhességi mérgezés (preeklampszia) a terhesség alatt fellépő komplikáció az anya szervezetében, amely magas vérnyomás kialakulásával és gyakran vesekárosodással jár. A tünetek sok esetben hirtelen, tipikusan a második trimeszter végén vagy a harmadik elején jelentkeznek. A terhességek 5-8 százalékában jelentkező állapot akár halálos is lehet az anyára nézve, amennyiben kezelését elmulasztják.

A kép illusztráció Forrás: RIA Novosti/Maria Alekseeva

Egyértelmű összefüggés

A JAMA Pediatrics szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint minél súlyosabb formában jelentkezett az anyukánál terhességi mérgezés a várandósság alatt, annál nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak később autizmust a gyermeknél. A kutatásba 1000 kisgyermeket vontak be, akiknek életkora 2 és 3 éves kor között szóródott, és édesanyjuk a terhesség alatt preeklampszián esett át. A gyermekek felénél diagnosztizáltak autizmust, 200 esetben megkésett fejlődés jeleit tapasztalták (a gyermekek egy részénél mindkét állapot fennállt), a gyermekek több mint harmada, 350 gyermek pedig normál fejlődést mutatott.

A kutatás eredményei alapján arra a következtetésre jutottak a szakemberek, hogy a preeklampszia nemcsak az autizmus és a megkésett fejlődés, hanem az alacsony szintű kognitív funkciók kialakulásának kockázatát is növelte. Továbbá az autista gyermekek édesanyjának terhessége során jóval gyakrabban tapasztaltak méhlepény-elégtelenséget és súlyos preeklampsziát.

A szakemberek szerint a preeklampszia állapotában a várandós szervezet kevesebb oxigént és tápanyagot tud adagolni, amely stresszhatást jelent a fejlődő magzat számára. A terhességi mérgezés ráadásul sok esetben vezet koraszüléshez és alacsony születéskori testsúlyhoz, amelyek szintén növelik az autizmus kockázatát: egyes becslések szerint a diagnosztizált autizmus esetek 12 százaléka köthető koraszülésből eredő fejlődési problémákhoz.