Influenzajárvány van Európa nagy részén

Vágólapra másolva!
Tizenegy európai országban van kiterjedt influenzajárvány, és 29 országból jelentették a betegség fokozódó aktivitását. Magyarországon kiterjedt járvány van.
Vágólapra másolva!

Egyre több európai országban, köztük Magyarországon is kiterjedt influenzajárvány van - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ közös influenza-jelentése szerint Európában főleg a kontinens nyugati és északi részén terjed a fertőzés. A 2015. január 12. és 18. közötti időszakra vonatkozó adatok alapján Finnország, Svédország, Lettország, Anglia, Hollandia, Belgium, Portugália, Olaszország, Szlovénia és Horvátország, továbbá Magyarország is földrajzilag kiterjedt influenzajárványról számolt be.

Ezrek fordultak orvoshoz

A WHO európai régiójából 29 ország számolt be fokozódó influenzaaktivitásról. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek légúti mintáinak 40 százalékából mutatták ki az influenzavírust. Magyarországon ez az 50 százalékot is meghaladta a múlt héten. Akkor 16 400 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és több kórházban is megiltották a látogatást.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy az általános személyi higiénés szabályok betartásával - különös tekintettel a kézmosásra, a köhögéssel és tüsszentéssel kapcsolatos etikettre - a fertőzés esélye csökkenthető. Javasolták az eldobható papír zsebkendő használatát is.