Zizou és Figo közül csak egy lehet ott a döntőben
Ma este, újabb hetvenkét órás hatásvadász szünet után Franciaország–Portugália mérkőzéssel folytatódik az Európa-bajnokság. A negyed- és az elődöntő közötti kétnapos pihenőnek inkább a játékosok örültek, hiszen a szurkolókban percről percre nő a feszültség. Emiatt, no meg financiális szempontokból a többségük azt sem bánná, ha az elődöntőt és a finálét két nap alatt lezavarná csapatuk. A sikert, a dicsőséget azonban nem adják ilyen könnyen, az Eb-trófeára vasárnap estig, azaz még öt napig a szervezőbizottság vigyáz.

Csupa érdekelt bíró vezet a negyeddöntőben
Az UEFA csütörtökön kijelölte a labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőiben közreműködő játékvezetőket, és érdekes módon csupa olyan bíró kapott újabb feladatot, aki országa válogatottja révén is érdekelt a szombat-vasárnapi meccseken.

Most kezdődik az igazi Eb
1996-ig ennyiból állt az Európa-bajnokság: a kontinens legjobb nyolc csapata összejött, hogy egy gyors lefolyású futballfiesztán eldöntsék, éppen ki a legjobb. A probléma csak az volt, hogy az első perctől kezdve iszonyú feszültség uralkodott, hiszen aki veszített, mehetett is haza egyből. Most túl vagyunk 24 mérkőzésen, és ezek közül csak kettő végződött 0-0-val, 2,71-es a gólátlag, jöhet tehát a KO-foci, a hosszabbítások, a tizenegyesek.

A huligánok különtornája is kezdetét vette Belgiumban
Brüsszel belvárosa péntek késő este több ponton csatatérré vált: Angliából érkezett, a szurkolók közé vegyült részeg és kötekedő garázdák romboltak az utcákon. Charleroi-ban egy angol szurkolót törökök megkéseltek. A belga kormánynak az Euro2000 fegyelmi ügyeivel foglalkozó bizottsága szombaton úgy határozott, hogy az elmúlt éjszaka zavargásai során letartoztatott 350 külföldit, túlnyomórészt angolokat visszatoloncolja hazájukba. További húsz huligán ellen bírósági eljárást folytatnak le.

A nagy generáció ideje lejárt
A Bajnokok Ligája elődöntője óta, amelyben három spanyol csapat (Real Madrid, FC Barcelona, Valencia CF) volt érdekelt, alaposan megnőtt a hispánok ázsiója. Érzi ezt Jose Antonio Camacho, a válogatott szövetségi kapitánya is, aki már hetekkel a torna előtt, egy, az esélyeket firtató újságírói kérdésre az alábbi választ adta: "Németország, Franciaország, Hollandia a favorit, mi az 1964-es Eb-győzelem óta nem nyertünk semmit." "Hát ez az, éppen itt az ideje!" – mondják a spanyolok, akik meglepően kis létszámú szurkolótáborral tették tisztelület Rotterdamban.

Gólháborút vívtak a délszlávok
Az Euro2000 negyedik napján, a csoportmeccsek első fordulójának legvégén, kedden este a jugoszláv és a szlovén válogatott is elégedett volt a 3-3-as döntetlennel. A két csapat az Eb eddigi egyik legjobb, legizgalmasabb mérkőzését vívta egymással, a jugoszlávok tíz emberrel, hat perc alatt ledolgozták a 3-0-s hátrányukat. A szervezők a német-angol derbi főpróbájának tekintették a charleroi-i találkozót.

A nagyhatalmak a versenyben maradásért játszanak Charleroi-ban
Abban már az indulás pillanatában egészen biztos voltam, hogy az előttem álló huszonhat nap során számos meglepetés ér majd. Abban azonban csak reménykedhet a kontinensviadal végigkövetésére vállalkozó hírlapíró, hogy ezek döntő többsége kellemes lesz számára, és sok örömben, felejthetetlen élményben lesz része.

Francia siker a pályán és a lelátón is
A nyitány óta van már miről tudósítani, ugyanis péntek délután, amikor megérkeztem Brüsszelbe, még nem sok minden utalt arra, hogy jelentős esemény van készülőben a belga fővárosában. A nyomok egyértelműen az expó területére, a Baldvin király-stadionba vezettek. Az Atomium szomszédságában berendezett sajtóközpontban már péntek este óriási volt a nyüzsgés, a világ minden részéből érkezett újságírók egymásnak adták a kilincset. Igen, a világ minden részéből, hiszen szép számmal érkeztek tollforgatók Ázsiából is. Két esztendő múlva ugyanis Japán és a Koreai Köztársaság közösen rendezi a világbajnokságot, így érthető a japánok Euro2000 iránti megnövekedett kíváncsisága.

Beckham megint bemutat(koz)ott
David Beckham nagy bajba kerülhetett volna, mert az UEFA komolyan büntetni szándékozik a magukról megfeledkező játékosokat, és az angolok sztárja egyértelmű gesztussal válaszolt a hétfő esti vereség után őt szidalmazó drukkereknek.