Németország - Joachim Löw

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Nationalelf mestere 1960. február 3-án született Schönauban, és a helyi klubban kezdett el futballozni, ám hamarosan az SC Freiburgban kötött ki, amelynek színeiben két évet töltött el a másodosztályban.

Az élvonalban 1980-ban mutatkozhatott be a VfB Stuttgart együttesében, és bár négyszer az utánpótlás-válogatottban is pályára léphetett, nem tudta beverekedni magát a stuttgartiak első csapatába.

A következő szezont már az Eintracht Frankfurtnál töltötte, ahol ugyan többet játszott, de 1982-ban visszatért Freiburgba, a másodosztályba. Két év elteltével megint kipróbálta magát a legjobbak között, ezúttal a Karlsruher SC-vel, de ez sem bizonyult sikeres döntésnek, így megint a freiburgiakhoz szerződött, és egészen 1989-ig ott is játszott.

Pályafutása végén Svájcban szerepelt, előtt az FC Schaffhausenben, majd az FC Winterthurban, utóbbinál pedig már egyben utánpótlás-edző is volt. 1995 nyarán egykori klubtársa, Rolf Fringer pályaedzőnek hívta a VfB Stuttgarthoz, és egy évvel később, Fringer távozását követően Löw lett a svábok szakvezetője.

Az ő nevéhez fűződik a legendás "mágikus háromszög", azaz a Kraszimir Balakov-Fredi Bobic-Giovane Élber trió irányítása, amellyel a Stuttgart Német Kupát nyert, majd KEK-döntőt játszhatott. Két év elteltével a Fenerbahcéhez távozott, ahol csak egy szezont töltött el, majd rövid ideig dolgozott a Karlsruhénál és az Adanaspornál is.

A 2001-2002-es szezonban osztrák bajnokságot nyert az FC Tirol Innsbruckkal, de a klubot adósságai miatt a harmadosztályba sorolták. Löw ezután az FK Austria Wienhez írt alá, de már a szezon vége előtt menesztették.

Kisebbfajta meglepetést keltett, amikor 2004 nyarán az új német szövetségi kapitány, Jürgen Klinsmann Löwöt vette maga mellé asszisztensnek, de a trénerpáros rendkívül sikeresen dolgozott, és mind a Konföderációs Kupán, mind a világbajnokságon bronzérmet szerzett.

Nem csoda, hogy Klinsmann távozása után a német szövetség őt nevezte ki szakvezetőnek, Löw pedig tovább folytatta elődje munkáját, és magabiztosan juttatta ki a válogatottat a kontinensviadalra. Játékospárti edzőnek számít, remek a viszonya a focistáival.