Schweinsteigert megrémítik a csibész horvátok

Vágólapra másolva!
A Bayern München biztosan vezeti a Bundesligát, ott van a német kupa elődöntőjében, és az UEFA-kupában is menetel - a csapat középpályása, Bastian Schweinsteiger akár karrierje legeredményesebb idényét is zárhatja, mielőtt a nyári Eb-re utazna. A focista egyelőre a bajoroknál képzeli el a jövőjét, és csak akkor szeretne váltani, ha a müncheniekkel már minden lehetséges trófeát begyűjtött.
Vágólapra másolva!

- A Bayern a nyitóforduló óta vezeti a Bundesligát. Nincs vetélytársuk Németországban?
- Nem hiszem, hogy a 30. forduló előtt bármi is véglegesen eldőlne. De az biztos, hogy mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb előnyt szerezzük a riválisaink, azaz a Werder Bremen, a Hamburger SV és a Bayer Leverkusen előtt.

- Ez a tizedik éve a bajoroknál. Milyen érzés a világ egyik legsikeresebb klubjában játszani?
- Nagyon büszke vagyok rá. Hatalmas elismerés, hogy egy ilyen neves egyesületben szerepelhetek, mint a Bayern. De a legfontosabb az, hogy én mit érhetek el a csapattal - szeretném hozzásegíteni ahhoz, hogy még sikeresebb legyen.

- Ön még mindig fiatal játékosnak számít, és valószínűleg hosszú karrier előtt áll. Olyan pályafutásra vágyik, mint Raúl, aki 14 éven keresztül csak a Real Madridban szerepelt, vagy szívesen kipróbálná magát külföldön?
- Egyelőre abban bízom, hogy Münchenben is egy igazán sikeres gárda tagja lehetek, és egyszer talán a csapatkapitányi karszalagot is viselhetem. Természetesen vonz, hogy kipróbáljam magam máshol is, de csak azután, ha már mindent megnyertem a bajorokkal.

- A Bayernnél meglehetősen nagy a konkurenciaharc a csapatba kerülésért. Milyennek érzi a helyzetét olyan klasszisok mellett, mint Franck Ribéry, Zé Roberto vagy Mark van Bommel?
- Szerintem a konkurencia csak jót tesz nekem és a csapatnak is - az együttes csak jobb lesz tőle, ha meg kell küzdeni a kezdő tizenegybe kerülésért. Jelenleg úgy gondolom, hogy ha egészséges vagyok, akkor helyem van a gárdában.

- A következő szezonban a volt szövetségi kapitány, Jürgen Klinsmann irányítja majd a Bayernt. Róla mi a véleménye?
- Szerintem nagyon jó döntés volt a klub vezetősége részéről, hogy benne látják a folytatást. Nem csak azért, mert jól ismerem a válogatottból, hanem mert biztos vagyok benne, hogy a személye pozitív változást jelent a klubnál. Új módszereket vezethet be, amik csak jót tesznek az egyesületnek.

- Négy éve mutatkozott be a válogatottban, és jelenleg kulcsembernek számít a Nationalelfben. A nemzeti csapatban miként látja szerepét?
- Úgy gondolom, hogy a 47 válogatottságommal elég tapasztalt vagyok ahhoz, hogy vezéregyéniség legyek. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben még nagy sikereket fogok elérni a német válogatottal, és szeretnék még több gólt szerezni a címeres mezben. A következő nagy cél természetesen az Európa-bajnokság.

http://www.youtube.com/v/ecrJESD0zYM&hl=en


- Az Eb-n Lengyelországgal, Horvátországgal és a rendező Ausztriával kerültek egy csoportba. Milyennek ítéli meg a sorsolást?
- A lengyel együttes nagyon veszélyes lehet, ezt már a legutóbbi vébén is megtapasztaltuk. Az osztrákoknál biztos hatalmas lesz a küzdőszellem, és a hazai pálya előnyét kihasználva könnyen meglepetést okozhatnak. A legnagyobb rivális azonban szerintem a horvát csapat lesz a csoportban. Nekik kiválóan képzett focistáik vannak, és egy kis csibészségért sem mennek a szomszédba.

- Ön szerint melyik válogatott esélyes az Eb megnyerésére? A németek is a favoritok között vannak?
- Minden esélyünk megvan az Eb-győzelemre, ha maximális teljesítményt nyújtunk. Úgy vélem, hogy Olaszország, Franciaország és Portugália számít még favoritnak a tornán.

- Szeptemberben pedig kezdődnek a vb-selejtezők, ahol Oroszország, Finnország, Wales, Azerbajdzsán és Liechtenstein lesz az önök csoportjában.
- Az oroszországi és a finnországi találkozó nagyon nehéz lesz - ez a két gárda lesz a legkomolyabb ellenfelünk. De a többi csapatot sem szabad lebecsülnünk, és mentálisan is fel kell készülnünk minden találkozóra, ha nem akarunk kellemetlen meglepetést okozni.

Forrás: www.fifa.com

www.infosport-focivilag.hu