Az UEFA elvenné a lengyel-ukrán duótól az Eb-t

Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) egyre komolyabban foglalkozik azzal a lehetőséggel, hogy elvegye a 2012-es kontinenstorna rendezési jogát Lengyelországtól és Ukrajnától. A dpa német hírügynökség az UEFA-hoz közeli forrásokból úgy értesült, hogy a szombaton kezdődő osztrák-svájci közös rendezésű Eb után foglalkozik a szervezet a négy év múlva esedékes tornával.
Vágólapra másolva!

Michel Platini UEFA-elnök januárban ultimátumot intézett a szervezőkhöz, mert a pályázati anyagban vállalt határidőket nem tartották be, és komoly csúszások voltak/vannak az előkészületekben.

Az UEFA-n belül egyre többen szorgalmazzák új házigazda kijelölését. Több gazdasági szakember is úgy véli, hogy lehetetlen négy év alatt annyi repülőteret, szállodát és megfelelő autópályát, vasútvonalat építeni, amely egy ekkora esemény zavartalan lebonyolításához elengedhetetlenül szükséges.

A dpa-nak név nélkül nyilatkozó UEFA-tisztségviselők azt mondták, hogy Platini rendkívül kényelmetlen helyzetbe került: a kelet-európai országok szavazataival lett az UEFA első számú irányítója, és bár a szakértőknek voltak fenntartásaik, a színhelyről döntő végrehajtó bizottság ezeket figyelmen kívül hagyta.

Az UEFA illetékesei egyetértenek abban, hogy csak vezető európai ország képes négy év alatt felkészülni egy Európa-bajnokság lebonyolítására.

A lehetséges jelöltek közül Anglia a 2018-as világbajnokságra pályázik, London rendezi a 2012-es nyári olimpiát, és az angolok a nemzetközi szövetség (FIFA) első számú jelöltjei a 2010-es világbajnokság megrendezésére, ha a Dél-afrikai Köztársaságban nem oldódnak meg a stadionépítések körüli, valamint a közbiztonsággal kapcsolatos gondok. Ezért elemzők szerint a szigetországiak nem tudnak még egy ilyen eseményt vállalni.

Franciaország a 2016-os Eb-re kíván kandidálni, de mivel Platini is francia, ez nem lenne diplomatikus döntés, a következő elnökválasztásnál sok szavazatot veszíthetne.

Spanyolország a 2004-es vereség után (meglepetésre Portugália kapta az Eb-t) egyelőre nem kíván komoly futballeseményt rendezni, Olaszországban pedig annyira zokon vették az ukrán-lengyel győzelmet a szavazáson, hogy minimálisra csökkentették a kommunikációt az UEFA-val.

Franz Beckenbauer, a 2006-os németországi világbajnokság szervezőbizottságának elnöke kijelentette: az ország nem vállalja a beugró szerepet, a 2012-es Eb-t mindenképpen Lengyelországban és Ukrajnában kell megrendezni.