Félelemnek nincs helye a futballpályán

Vágólapra másolva!
A német válogatott szurkolói optimistán várják az Európa-bajnokságot, hiszen a 2006-os vébén bronzérmet nyert gárda a világbajnokság óta eltelt időszakban egy kiváló csatárral erősödött Mario Gomez személyében. A VfB Stuttgart támadója meglehetősen szerényen nyilatkozott a torna előtt, pedig a jelek szerint Miroslav Klose mellett alighanem ő is ott lesz csatárposzton a Nationalelf kezdő tizenegyében.
Vágólapra másolva!

- Sok szakértő szerint jelenleg ön a legjobb német csatár. Ön miként látja saját magát?
- Mint az Európa-bajnokságra utazó öt német támadó egyikét.

- Csak ennyi?
- Nem szeretem kommentálni az ilyen típusú ranglistákat, nem az én dolgom, hogy megítéljem a csapattársaimat. Arról nem is beszélve, hogy úgyis csak a szövetségi kapitány véleménye a döntő, és ő nem szimpátia, hanem teljesítmény alapján választ. Nekem a pályán kell megmutatnom, hogy lehet rám számítani.

- A német csatárok közül az öné a legjobb gólátlag. Ez nem azt jelenti, hogy ott a helye a kezdők között?
- Ugyanakkor a német Eb-keretben szereplő csatárok közül én játszottam a legkevesebb mérkőzést a címeres mezben. Még csak alig egy éve vagyok válogatott. Szóval bizonyos szempontból sokkal rosszabbul állok, mint a többiek.

- Tehát nem foglalkozik az ilyen statisztikákkal?
- Szerintem nincs olyan csatár, aki nem tartja figyelemmel a gólátlagát. Ha játszom, akkor természetesen az az elsődleges célom, hogy gólt szerezzek. De csak azért, mert eddig tíz mérkőzésen hatszor is betaláltam, még kerülök be automatikusan a kezdő tizenegybe. A többieknek sem rossz a statisztikájuk, azzal a különbséggel, hogy ők sokkal több mérkőzésen játszottak nálam.

- Akkor annak is örülne, ha csak csereként vennék számításba a kontinensviadalon?
- Már annak is örülök, hogy ott leszek az Európa-bajnokságon, és ha a torna után azt mondhatom: mindent tőlem telhetőt megtettem, akkor elégedett leszek. Ha a tréner úgy gondolja, hogy a csapat számára hasznosabb, ha csereként állok be, akkor a rendelkezésemre álló idő alatt igyekszem majd segíteni az együttesen.

- Az Eb-n a világ legjobb védőivel kerülhet szembe. Tart valakitől?
- Senkitől sem. A félelemnek nincs helye a futballpályán.

- Akkor kit tisztel a leginkább?
- Nehéz megmondani, mert sok olyan klasszis hátvéd van, aki ellen még nem játszottam. Az eddigi ellenfeleimet tekintve elsőként az olasz Alessandro Nestát kell említenem, aki évek óta rendkívül magas színvonalon futballozik - de ő nem lesz ott az Eb-n. A barcelonai Carles Puyol ellen szintén futballoztam, és ellene is rendkívül nehéz dolgom volt. Remélem, a kontinensviadalon még sok remek hátvéddel összefutok, mert ez azt jelentené, hogy a német csapat messzire jut a tornán.

Forrás: Getty Images

- Milyen eredménnyel lenne elégedett az Eb-n?
- Nehéz megmondani, hiszen lehet, hogy a csapat játszik egy fantasztikus mérkőzést mondjuk a negyeddöntőben, de balszerencsével kiesik. A célunk természetesen az aranyérem, de annak megszerzése nagyon sok összetevőn múlik.

Forrás: Kicker

www.infosport-focivilag.hu