Lengyelország elállhat az Eb-rendezéstől

Vágólapra másolva!
Nyilatkozatstopot rendelt el a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnoksággal kapcsolatban Michel Platini, az európai futballszövetség (UEFA) elnöke, miután Donald Tusk lengyel kormányfő kijelentette, lehetséges, hogy visszalépnek a torna megrendezésétől.
Vágólapra másolva!

"Most a 2008-as kontinensbajnoksággal foglalkozunk, az Eb végéig az UEFA tagjai közül senki nem beszél 2012-ről, ezzel kapcsolatban semmilyen kommentárt, állásfoglalást nem adunk ki, tagjaink sem nyilatkozhatnak a következő tornáról" - mondta pénteki sajtótájékoztatóján a francia sportvezető.

Donald Tusk lengyel kormányfő a Gazeta Wyborcza című lapban azt mondta, az ország irányítói nem zárják ki annak lehetőségét, hogy lemondjanak a rendezésről. Ennek azonban nem a szervezési nehézségek, hanem a stadionokban jelenlévő rasszista szurkolói magatartás lenne az oka. "Ha nem tudjuk visszaszorítani a rasszizmust, akkor jobb lenne nem vállalni a rendezést" - mondta Tusk.

Platini januárban levélben figyelmeztette a 2012-es kontinenstorna házigazdáit, pótolják az előkészületek során tapasztalt hiányosságokat és tartsák be a pályázati anyagban vállalt határidőket.

A dpa német hírügynökség az UEFA-hoz közel álló forrásokból úgy értesült, a spanyol és skót szövetséggel kezdődtek egyeztetések a 2012-es Eb lebonyolításáról. Ebben a kérdésben még idén végleges döntés születik, az UEFA várhatóan a 2008-as torna után szakértőket küld Lengyelországba és Ukrajnába, akik részletes jelentést készítenek a pillanatnyi helyzetről és ezt követően határoz az UEFA.