Leszúrtak egy lengyel, kiraboltak egy német szurkolót

Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság német-lengyel mérkőzése után leszúrta szurkolótársát egy férfi Varsóban.
Vágólapra másolva!

A két drukker egyikük lakásán nézte vasárnap a 2-0-ás német sikerrel végződött meccset, nagy mennyiségű szeszesitalt fogyasztott, majd összeszólalkozott a lengyel csapat teljesítményén.

A 32 éves férfi a szóváltás végén több mint egy tucat késszúrással végzett 51 éves cimborájával, majd feladta magát a rendőrségen.

Klagenfurtban ismeretlen fegyveresek kiraboltak egy német futballturistát a német-lengyel (2-0) összecsapás után.

A 22 éves szurkoló az utcai népünnepélyről tartott szálláshelye felé, amikor három, késekkel-botokkal felszerelkezett férfi körbeállta, és elvette a pénzét, óráját, telefonját, fényképezőjét, valamint a gyűrűjét. A tettesek külföldiek lehettek, mert a "money" szót hajtogatták a rémült áldozatnak.

Az osztrák rendőrség egyébként alapvetően elégedett az első játéknap biztonsági mérlegével, annak ellenére, hogy országos összesítésben 206 személyt vettek őrizetbe kisebb-nagyobb kihágásokért.

Konrad Kogler dandárparancsnok, a belügyminisztérium Eb-szóvivője hétfői sajtóértekezletén elmondta, hogy a nagyobb városokban létesített szurkolózónákban és a nyilvános kivetítők előtt hozzávetőleg 270 ezren nézték békésen a bécsi, illetve klagenfurti nyitómérkőzéseket.

A legtöbb személyt - szám szerint 157-et - a karintiai székvárosban vették őrizetbe, köztük mintegy 140 német huligánt, akik a német-lengyel összecsapás előtt antiszemita tartalmú, neonáci jelszavakkal provokálták a lengyel drukkereket a belvárosban. A meccs után kisebb verekedés is kitört a két szurkolótábor tagjai között, de a kivonuló rendőrök időben megfékezték az egymással hadakozókat, mielőtt még elfajultak volna a dolgok.

Összesen 144 németet, 10 lengyelt, 2 osztrákot és 1 szlovént állították elő az este folyamán. Közülük négyen még hétfőn is rács mögött voltak, a többieket - miután garázdaság miatt megtették ellenük a feljelentést - elengedték. Az eljárás végén valószínűleg kiutasítják őket Ausztriából.

Bécsben kilenc magáról megfeledkezett drukkert vettek őrizetbe az osztrák-horvát mérkőzés után. A duhajkodó huligánok ellen rendzavarás, testi sértés és hatósággal szembeni ellenszegülés miatt indult eljárás. A belváros közlekedése egyébként a találkozó után összeomlott, mivel a stadionból kiözönlő embertömeg elárasztotta a gyalogos átkelőket. A belső kerületek órákon át horvát zászlótengerben úsztak, amikor a győztes csapat szurkolói hangosan énekelve és lobogókat lengetve végigvonultak az utcákon.

A hétfői - mindennaposnak ígért - sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a határokon sem mutatkoztak komolyabb gondok eddig, bár több tucat, a hivatalos hatósági nyilvántartásban veszélyesnek minősített személyt irányítottak vissza a június 2-a óta ismét bevezetett ellenőrzések során.

Az ORF televízió közlése szerint a hazaiak mérkőzésének második félidejét 1,5 millióan figyelték a készülékek előtt.