Újra elsöpörte Oroszországot a spanyol had

Vágólapra másolva!
A csoportmérkőzések 4-1-es sikere után az Európa-bajnokság elődöntőjében ismét elsöprő, 3-0-s győzelmet aratott a spanyol labdarúgó-válogatott Oroszország ellen, így vasárnap, Bécsben Luis Aragonés együttese játszhatja a finálét Németországgal. A mérkőzés góljain Xavi, Güiza és David Silva osztozott.
Vágólapra másolva!

Azaz a középpályán Iniesta és Xavi mellett David Silva és Marcos Senna kezdett, elöl meg nem is lehetett kérdéses Fernando Torres, illetve a négygólos David Villa helye.

Az oroszoknál Guus Hiddink két eltiltott játékosára nem számíthatott. Miután Dmitrij Torbinskij csereként szokott a szbornaja segítségére sietni, így a nagyobb gondot Gyenisz Kologyin távolléte jelentette, őt Vaszilij Berezuckij pótolta a védelem tengelyében.

Aragones a 4-1-es spanyol győzelemmel zárult csoportmérkőzés legfőbb tanulságaként azt szűrte le, a belső védelem megzavarható, kapjon ott szerepet bárki. "Egyértelműen azt kérem csatáraimtól, hogy ne csupán árnyékként kövessék a hátvédeket, hanem agresszívan támadják is le őket"

Guus Hiddink, az oroszok holland mestere másképp értékelte az ominózus összecsapást, úgy vélte, rutintalan játékosai az első meccsen elkövettek minden olyan hibát, amit egy cserkészcsapat elkövethet. "Nem változtatunk a taktikán, támadni fogunk" - ígérte.

A támadáshoz-védekezéshez azonban ellenfél is dukál, így aztán az első félidőben remek párharcokban gyönyörködhettünk. Amíg a 4-1-es találkozón Villa és Torres azt csinált Kologyinnal és Anjukovval, amit csak akart, addig ezúttal Ignasevics és Berezuckij kőkeményen állta a sarat.

Zónaadag
Külön választották a spanyolokat és oroszokat a két labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki elődöntője előtt a bécsi rajongói zónában. Egy kisebb csoport szópárbajt vívott egymással, a hangulat egyre feszültebb lett, a rendfenntartók azonban a verekedés kirobbanása előtt közbeléptek.
Egy spanyol szurkoló szenvedett könnyebb sérülést, Christian Stella, a biztosítás vezetője szerint a drukker egy szilánkkal elvágta a kezét. Két orosz szurkolót is előállítottak a zónában, ők engedély nélkül akartak árusítani.



Maradtak a távoli kísérletek, Villa a 11., Ramos a 24. percben tesztelte Akinfejevet, de az orosz hálóőr magabiztosan védett. Így tett a 29. percben is, amikor Villa 28 méteres szabadrúgását védte könnyedén - nagyobb veszteség volt a spanyolok számára, hogy a góllövőlista éllovasa meghúzódott, le is kellett cserélni, helyére Fabregas állt be.

Forrás: Getty Images

Égszakadás-földindulás következett, no nem a játék, sokkal inkább az időjárás jóvoltából, a szakadó eső mellett a bécsi stadion környékén villámlani kezdett. Ez jót tett az oroszoknak, hiszen végre ők is villantak: az egyetlen valamirevaló helyzet egyben a félidő legnagyobb lehetőségét is jelentette, ám Pavljucsenko hiába vette át pazarul a labdát nyolc méterre a kaputól, gyatrán csizmaszárral találta el...

A félidei statisztika árulkodott, hiszen a labdabirtoklás közel azonos mutatója mellett a spanyolok 10 lövéssel jelentkeztek, amelyek közül 5 el is találta a kaput, a másik oldalon ugyanez az arány 5:0 volt.

Orosz oldalon a védők mellett csupán Zsirkovot illette dicséret, szegény Pavljucsenko csak nyűglődött a spanyolok szorításában, akik bizonyították, Arsavint is ki lehet venni a játékból, csak megfelelő stratégia szükségeltetik.

A második játékrészben ki tudja meddig folytatódott volna a kiegyenlített csata, ha az 50. percben nem szerez váratlanul vezetést a spanyol együttes. Iniesta balról élesen középre lőtte a labdát, az érkező Xavi pedig kispályás módon szúrt bele a labdába, amely a jobb kapufától visszalépő Akinfejev lábai között vágódott a hálóba (0-1).

Azonnal változtatott Hiddink mester, Szemsov és Szaenko helyére Biljaletgyinov, valamint Szicsov érkezett, ám a betonbiztos védekezést kénytelen volt feladni együttese. Ez pedig nem eredményezhetett mást, mint kitámadást, s életveszélyes spanyol kontrákat.

Forrás: Getty Images

Fernando Torres egymaga három helyzetet hagyott ki tíz perc alatt, nem is értették a szurkolók, miért őt cseréli le Aragonés kapitány. Nos, azért, mert a helyére beküldött Güiza sokkal hatékonyabbnak bizonyult, a 73. percben ugyanis szinte első labdaérintésére okosan emelte át Akinfejevet (0-2).

Mintha az első összecsapást másolta volna az Aragonés-gárda, kontrajátékban verhetetlennek tűntek a spanyolok. A 82. percben Fabregas kiosztotta második gólpasszát, ezúttal David Silvát hozta kihagyhatatlan helyzetbe (0-3).

A 3-0-s spanyol siker azt jelenti, hogy az ibériai együttes 1984 óta először jutott be a kontinensviadal fináléjába, vasárnap Németország ellen felérhet Európa trónjára.

Luis Aragonés, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya: "Nehezen lendültük játékba, sokáig tartott, amíg sikerült megvalósítanunk, amit megbeszéltünk. A második félidőben már a mi akaratunk érvényesült. David Villa kiesése érzékeny veszteség számnkra, ő valószínűleg a döntőben sem játszhat. A németek ellen óriási csata várható, mindent megteszünk a győzelemért, de nagyon nehéz dolgunk lesz."

Guus Hiddink, az orosz válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon erős ellenféllel találkoztunk, a spanyolok megérdemelten nyertek. Az volt a taktikájuk, hogy kifárasztanak minket, sok futásra kényszerítenek bennünket és ezt nem tudtuk megakadályozni. A második félidőben nem tudtuk tartani a lépést a spanyolokkal. A mai vereség ellenére büszke vagyok a csapatomra, harmadikok lettünk az Eb-n, ami szenzációs eredmény."