Lógó orrú drukkerek Németországban

Vágólapra másolva!
Elmaradt a futballünnep Németországban, s a korábbi hatalmas lelkesedés mindenütt mérhetetlen elkeseredésbe csapott át. Berlinben és az ország több más városában szurkolók milliói nem sokkal éjfél előtt kezdték meg az elvonulást a hatalmas kivetítők elől, ahol már vasárnap kora délutántól mindenütt hatalmas tömeg verődött össze.
Vágólapra másolva!

Berlin szívében, a Brandenburgi kapunál több mint félmillióan szurkolták végig a bécsi Európa-bajnoki döntőt, s a meccs lefújását követően óriási volt a csalódás. Ennek ellenére a híradások szerint erőszakos cselekmény sehol nem történt, s rendőri beavatkozásra sem Berlinben, sem másutt nem került sor. Az elmúlt napok ünnepi hangulatának és a hatalmas lelkesedésnek azonban szinte szempillantás alatt nyoma veszett.

Az Európa-bajnoki döntőt követő első kommentárok - s a megkérdezett szurkolók túlnyomó többsége - ugyanakkor elismerték, hogy a spanyol válogatott megérdemelt győzelmet aratott. Vasárnap este Bécsben a jobbik csapat győzött, mégpedig egy olyan fiatal spanyol válogatott, amely fantasztikus képességekkel rendelkezik. A németeknek ezzel szemben nem sikerült megismételniük az elsősorban Portugália ellen nyújtott jó játékot, s hiányzott a dinamika, s a lelkesedés is.

A vereség ellenére rendkívül "meleg hangon" gratulált a német csapatnak Angela Merkel kancellár. Merkel elismerését fejezte ki a győztes spanyol válogatottnak, ugyanakkor úgy értékelte, hogy Németország válogatottja is kimagasló teljesítményt nyújtott. A kancellár kiemelte, hogy a két évvel ezelőtti világbajnoksági harmadik hely után az Európa-bajnokságon most második helyet sikerült szerezni, s annak a reménynek adott hangot, hogy az igazi siker két év múlva, a dél-afrikai világbajnokságon következik. Külön hangsúlyozta a kancellár annak jelentőségét, hogy az egész ország önfeledten drukkolt a csapatnak, szavai szerint Németország megmutatta, hogy tud ünnepelni.

Forrás: Getty Images

Elsősorban a spanyolok teljesítményét dicsérte első nyilatkozatában Joachim Löw szövetségi kapitány is, elismerve, hogy az ellenfél a nyújtott játék, mindenekelőtt a technikai színvonal alapján felülmúlta a német válogatottat. Ennek ellenére úgy értékelte, hogy a csapat megérdemelten jutott a döntőbe, voltak nagyon jó pillanatai, a hibákat viszont - mint fogalmazott - elemezni kell.

Hasonlóan nyilatkozott Michael Ballack, a német válogatott kapitánya is. Löwhöz hasonlóan a kiváló középpályás is elismerte, hogy a spanyolok megérdemelten nyertek. A németek azonban eljutottak a döntőbe, s ez a fontos - tette hozzá.

A mérkőzést követő csalódottság ellenére hétfőn ünnepi fogadtatás várja a csapatot, hasonló ahhoz, amelyben a német válogatott a két évvel ezelőtti világbajnokság után részesült. Az előzetes program szerint Berlin - s Németország - hétfő kora délután a Brandenburgi kapunál köszönti majd a Bécsből hazatérő csapatot, s a fogadtatás a mérkőzés utáni első és keserű csalódások után - az elmúlt napok hangulatához hasonlóan - minden bizonnyal valóban ünnepi lesz. Mindenesetre az eseményre ismét több mint félmillió szurkolót várnak.

Osztályozza a döntőben szerepelt játékosokat, a mérkőzést és a bírót is!