Szabó István békedíjat kapott a Berlinálén

Újonnan alapított filmes békedíjjal tüntették ki a berlini filmfesztiválon Szabó István filmrendezőt. A nemzeközi mustrán sikerrel mutatták be Kamondi Zoltán Kísértések című filmjét is.

Az Oscar-díjas Mephisto révén világhírűvé vált magyar művész, Szabó István több mint négy évtizede áll ki filmjeiben az emberiességért, egész eddigi életműve a béke eszményét testesíti meg - indokolta döntését a Diamond Bucherer Award for Peace nevű díjat odaítélő testület. A kitüntetést olyan személyiségek kaphatják, akik különösen sokat tettek a békéért.

A Gendarmenmarkton álló koncertpalotában rendezett, Cinema for Peace mottójú gálaesten, amelynek háziasszonya Catherine Deneuve volt, Szabó István a brit rockzenész és filantróp Bob Geldorf kezéből vette át a díjat. Geldorf szervezte az 1986-os Band Aid segélykoncertet, amelynek keretében Londonban és New Yorkban több száz zenész lépett föl, gázsiját az afrikai éhezők megsegítésére ajánlva föl. Szabó István legújabb filmjét, a Taking Sides - A Furtwängler-ügy című alkotást versenyen kívül vetítik a berlini filmfesztiválon. A tavaly elkészült filmről már az ősszel kiváló kritikák jelentek meg a német sajtóban.

A gálát számos világhírű sztár tisztelte meg jelenlétével, köztük Donald Sutherland, Maximilian Schell, Mario Adorf, Boris Becker. Jelen volt a német államfő felesége, Christina Rau is. Az est fénypontja az az árverés volt, amelynek keretében új gazdára talált számos filmes rekvizítum, köztük Julia Roberts egyik, az Erin Brockovich című filmben viselt ruhája. Az árverés bevétele a válságövezetekben élő gyermekek megsegítését szolgáló UNICEF-alapot gyarapítja.

Szintén kitüntették a Berlinalén Robert Altman amerikai rendezőt. A 76 éves művész, akinek legújabb filmje versenyen kívül szerepel a fesztivál programján, életműve elismeréseként vehetett át a tiszteletbeli Aranymedve Díjat.

A hét elején bemutatott Kamondi-film, a Kísértések nagy tetszésnek örvendett Berlinben. A lapok kritikáikban a Kísértéseket szomorú végű mesének aposztrofálták, nemzetközi szinten szép művészmozi-karriert jósoltak a filmnek.

Korábban:
Kamondi Berlinben

Robert Altman életműdíjat kapott

Szabó István-bemutató a Berlinalén

Ajánlat:
Berlinale

Fórum:
A világ 10 legjobb filmje

Könyvajánló:
Filmlexikon 1945-től