Dobó Kata amerikai sci-fiben

A Rollerball című klasszikus sci-fi 2002-es változata április 4-én kerül a magyar mozikba. A stáblistán többek között Dobó Kata neve is feltűnik.

A film plakátja2005-ben, egy óriáscégek uralta világban, ahol az erőszakot törvényileg eltörölték, a földkerekség legnépszerűbb sportja a rollerball. A játék szabályai szerint egy kör alakú arénában egy adott idő alatt egy bizonyos mezőre kell eljuttatni egy fémgolyót. Csakhogy az ellenfél megölését a szabályok nem tiltják... A történet főhőse Jonathan E. (az új verzióban Jonathan Cross) tíz éve a legjobb játékos. Csakhogy keresztezi az óriáscégek terveit, ezért azt akarják, vonuljon vissza. Ő azonban megvívja ellenük a maga harcát.

A klasszikus Rollerball abban az időszakban készült, amikor az amerikai sci-fik még mondanivalót is hordoztak - lásd a Majmok bolygója, a Zöld szója, vagy George Lucas debütálása, a THX1138. Az 1975-ös alkotást az a Norman Jewison rendezte, aki többek között a Jézus Krisztus szupersztárt, a Hegedűs a háztetőnt és a Thomas Crown ügy eredeti verzióját. Bár a Rollerball trash film volt, mégis kiemelkedett társai közül, mert sokkolóan mutatta be a jövő extrém sportját. Persze akkortájt ugyanazok a jelenetek jóval erőszakosabbnak hatottak, mint a XXI. század elején, ezért mai szemmel nézve már nem éreznénk forradalminak, meghatározónak a Rollerballt. Ezért gondolhatták a filmipar moguljai, hogy érdemes lenne újraforgatni.

Rebecca Romijn-StamosÚgy tűnik, alaposan mellényúltak. Az új verzió hatalmasat bukott az Egyesült Államokban: az első hétvégén mindössze 9 millió dollárt hozott a konyhára. A visszhangok szerint a közönség és a szakma is úgy véli, hogy mind a jó forgatókönyv, mind a színészi játék, mind a kreativitás és eredetiség hiányzik a filmből, csupán erőszak, akció és látvány van helyette. Egyes kritikusok szerint ebben a formában teljesen értelmetlen volt újraforgatni a Rollerballt.

Pedig a rendező, John McTiernan számos filmsikerrel büszkélkedhet: az ő keze munkáját dicséri többek között a Vadászat a Vörös Októberre, a Drágán add az életed első és harmadik része, a Predator, a 13. harcos, és a Thomas Crown-ügy remake-je. 2002-ben pedig az Elemi ösztön folytatását fogja elkészíteni.

Dobó KataDobó Kata az egyik tízfős görkoris csapat tagja, Katya néven. A szerep megformálásához nyilván hozzájárult az is, hogy Dobó kisasszony élt Kijevben és beszél oroszul. Kata egyszer feltűnt már amerikai filmben: a Robert de Niro fémjelezte 15 perc hírnévben két mondata volt, hamisítatlan magyar kiejtéssel. Most pedig olyan színészek mellett kellene feltűnést keltenie, mint Jean Reno vagy a rapper LL Cool J. Nem is beszélve Rebecca Romijn-Stamosról, aki az X-Ment tetőtől talpig kékre festett, szinte meztelen testtel játszotta végig, és ami azt illeti, a Rollerballban sincs túlöltözve. A filmet bemutató, kritizáló amerikai weboldalakon Katát nem tüntetik fel a főszereplők között, az Internet Movie Database 15 fős listáján viszont olvasható a neve. Kérdés, hogy a film sikertelensége után ő maga melyiknek örül jobban. Az mindenesetre biztosra vehető, hogy Magyarországon miatta többen meg fogják nézni a Rollerballt, mint amennyien egyébként beülnének a moziba John McTiernan új filmjére.

(Forrás: Solaria.hu)

Ajánlat:

A film IMDb oldala
A Rollerball hivatalos honlapja