Miller megírta Monroe végnapjait

Arthur Miller új színművet írt egykori feleségéről, Marilyn Monroe-ról, akinek utolsó heteit örökíti meg a darab. A színésznő ebben az időben forgatta a Kallódó emberek című filmet, melyet szintén Miller írt. A Finishing The Picture (Befejezni a mozit) című színműben Monroe már mély depresszióban, és alkoholizmusban szenved.

Forrás: MTIArthur Miller írt már egy színdarabot egykori feleségéről, Marilyn Monroe-ról A bűnbeesés után címmel. Ez öt éves házasságuk történetét mesélte el, mely még a színésznő fénykorában, az '50-es években köttetett. Monroe és Miller meglehetősen furcsa párnak számított, hiszen Hollywood szexbombája korábban egy baseball sztár felesége volt, és sokan kételkedtek benne, hogy Amerika egyik legnagyobb kortárs írójával hosszú távon boldoggá tudják tenni egymást. Monroe kétszer esett teherbe Millertől, ám mindkétszer elvetélt, és ez nagyon megviselte őket.

Válásuk után mindketten új kapcsolatba kezdtek, ám úgy tűnik, sosem szakadtak el igazán egymástól. Monroe utolsó filmjének, a Kallódó emberek című alkotásnak Miller írta a forgatókönyvét, így közelről látta, milyen szenvedésen ment keresztül az akkor már súlyosan depressziós színésznő. Mégis csak most, 42 évvel a film forgatása után érett meg arra az idő, hogy a 87 éves író szavakba öntse a tapasztalatait.

Forrás: MTILegújabb - még befejezetlen művének - címe: Finishing the Picture, vagyis "befejezni a filmet", ami valószínűleg az egész stáb egyetlen célja lehetett, látva Monroe állapotát. (John Huston rendezése amúgy sem tartozik a csillogó hollywoodi szuperprodukciók közé, ám az öregedő Clark Gable és a súlyosan depressziós Monroe látványa tovább erősíti a film nyomasztó hangulatát.)

Miller színművében Monroe nem jelenik meg a színen, hanem egy szállodai szobában próbál megharcolni nyomasztó gondolataival és alkoholfüggésével. A darab fő vázát az képezi, hogy a barátai nagyon aggódnak érte, és megpróbálják kirántani ebből az állapotból. A művet egyelőre nem mutatták be, csupán egy felolvasó estet rendeztek belőle, melyen az idős író a közönség reakcióját fürkészte. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK