Hatás alatt álló nők

2005.01.28. 7:11

"Megkérdeztem Magda Göbbelst - aki úgy nézett ki, mint egy szellem -, hogy nem menthetnénk-e meg mégis a gyerekeket. Azt felelte, nekik is jobb, ha meghalnak, mint ha a dicsőségétől megfosztott Németországban kellene tovább élniük." Így emlékszik Traudl Junge arra a valóban démoni lényre, aki hat gyermekét saját kezűleg ölte meg, amikor már nem volt remény a németek győzelmére. Magda Göbbelsnél kitartóbb híve nem volt a nemzeti szocializmusnak: az identitását lelte meg benne.

Egy cselédlány törvénytelen gyermekeként született, aki a szégyen és a kiszolgáltatottság elől egy zsidó férfi oltalmába menekült. Magda tehát sosem ismerte az édesapját, Richard Friedlaender viszont adoptálta és a nevére vette. Így vált élete első vallási élményévé a zsidó hit, melyben gyerekként nevelkedett, később pedig a katolicizmus, amit egy leányneveldében ismert meg. Erről aztán áttért a protestantizmusra, majd a buddhizmus tanaival ismerkedett. Időközben szülei elváltak.

Magda 20 évesen a nála húsz évvel idősebb Günther Quandt felesége és az özvegyember két gyermekének nevelőanyja lett - és ezzel a társadalmi ranglétra csúcsára emelkedett. Az iparmágnásnak maga is szült gyermeket (egy Harald nevű fiút), ám a házasságuk nem tartott sokáig: 1929-ben válással ért véget.

Két évvel később Magda már Josef Göbbels felesége volt, akit egy náci pártrendezvényen ismert meg. Elmondása szerint amint meglátta, tudta, hogy a férje lesz. Rögtön be is lépett a nemzetiszocialisták közé, és a női részleg vezetője lett. Ambíciói azonban ennél sokkal magasabbra törtek. Hat gyermekkel ajándékozta meg a propagandaminisztert, akinek oldalán valóságos First Ladyvé vált. Hitler mellett ugyanis sosem mutatkozott női partner.

Magda legszívesebben magát képzelte oda, és ezt egyáltalán nem is titkolta: "Szeretem a férjem, de a Hitler iránt érzett szerelmem még erősebb, őérte az életemet tudnám adni. Amikor világossá vált számomra, hogy Hitler nem tud egyetlen nőt szeretni, csak - ahogy ő mondta - egész Németországot, akkor döntöttem úgy, hogy Göbbels felesége leszek. Így tudtam örökre Hitler közelében maradni."

Valóban vele maradt egészen a bunkerban töltött utolsó napokig. És amikor a Führer kinyilvánította, hogy az öngyilkosság maradt csak számukra, magától értetődő módon Magda is halálra ítélte a családját. Hat apró gyermekének saját kezűleg helyezett mérget a szájába, majd férje pisztolya elé állt. Corinna Harfouch vérfagyasztóan jelenítette meg fanatikus elszántságát, Hitler iránt táplált mániákus szerelmét és kétely nélküli kegyetlenségét A bukás című filmben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK