Elhunyt Shelley Winters amerikai filmszínésznő

2006.01.16. 11:54

Itt hagyott bennünket Shelley Winters, aki csaknem 100 filmben szerepelt, két Oscar-díjat nyert és dolgozott Kubrickkal, Vittoria Gassmannal és Michael Caine-nel.

Nyolcvanöt éves korában, egy Los Angeles-i kórházban elhunyt Shelley Winters amerikai filmszínésznő  - közölte szombaton a kórház szóvivője. Shelley Winters a Beverly Hills-i rehabilitációs központban hunyt el, halálának okát a kórház nem közölte.

Winters életét legkönnyebben saját szavaival foglalhatjuk össze, amelyek szerint életpályája "rögös út volt egy brooklyni gettóból, egy New York-i lakásig, két Oscar-díjig, három kaliforniai kertes házig, négy bombasikerű színdarabig, öt impresszionista festményig, hat nercbundáig és 99 filmig".

Winters két Oscar-díját a legjobb női mellékszereplő kategóriában kapta, 1959-ben a The Diary of Anne Frank (Anna Frank naplója) című filmben Van Daan asszony megformálásáért, 1965-ben pedig az A Patch of Blue (Fekete-fehér) című filmben egy vak lány édesanyjának szerepéért.

1952-től '54-ig Vittorio Gassman olasz filmszínész felesége volt, a házasságból egy lányuk született. Utolsó filmjükben, az 1999-ben készült Bomba című alkotásban együtt szerepeltek.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK