Fúrótoronyba zárt lelkek

2006.03.01. 12:46

Olajfúrótorony a tenger közepén. Egy törékeny, furcsa lány és egy kemény, furcsa férfi. Egy különös találkozás, amelynek te is tanúja lehetsz, ha velünk játszol, és jegyet nyersz A szavak titkos élete című film premier előtti vetítésére az [origo] filmklubba.

A szavak titkos életé-nek rendezője, Isabel Coixet így foglalja össze filmje történetét: "Egy izolált hely a tenger közepén. Egy olajkút, ahol csak férfiak dolgoznak, és ahol baleset történt. Egy magányos, titokzatos nő érkezik ide, aki megpróbálja elfelejteni a múltját (Sarah Polley). Azért jön, hogy ápoljon egy férfit, aki átmenetileg elveszítette a látását (Tim Robbins). Furcsa intimitás alakul ki köztük, olyan kapcsolat, amely tele van titkokkal, igazsággal és hazugsággal, humorral és fájdalommal, amelyből egyikük sem távozik érintetlenül, és amely mindkettejük életét örökre megváltoztatja. A film a múlt terhéről szól. A vihar előtti hirtelen csendről. Huszonötmillió hullámról, egy spanyol szakácsról (Javier Cámara) és egy libáról. És mindenekfölött a szeretet erejéről, amely még a legiszonyatosabb körülmények közt is jelen van."

Forrás: Best Hollywood
Nézz még több képet a filmből! | Hivatalos honlap | Előzetes

Coixet két évvel ezelőtti Az élet nélkülem című filmjében is Sarah Polley játszotta a főszerepet, akkor egy rákban haldokló nőt alakított, aki búcsúzik az életétől. A szavak titkos életé-ben játszott figura sokban hasonlít a korábbi szerepre: Hanna múltbeli fájdalmai és süketsége miatt él lelkileg elszigetelve a többi embertől. A rendezőnő így beszél szereplőválasztásáról: "Hanna szerepét Sarah Polleynak írtam, mivel a korábbi közös munkánk, Az élet nélkülem révén tudtam, hogy különleges tehetsége van az átváltozáshoz. Ez a csodálatos képesség azt jelenti, hogy egyszerre tud rideg és gyengéd lenni, édes és erős, barátságtalan és elbűvölő. Ez egy nehéz, kockázatos szerep, amelyben nem lehet vonatkoztatási pontokat találni; alig tudunk valamit arról, hogy ez a nő honnan jött, viszont azt tudjuk, hogy kicsoda. Sarah feltétlen bizalommal és olyan kitörő szenvedéllyel adta át magát Hannának, amelytől én és a stáb többi tagja is gyakran gombócot éreztünk a torkunkban."

Forrás: Best Hollywood
Nézz még több képet a filmből! | Hivatalos honlap | Előzetes

A filmben a két magányos, elszigetelt figura egy világtól elszigetelt, szinte szürreális helyen találkozik, egy olajfúrótornyon. A torony mint helyszín egyszerre klausztrofób és felszabadító. A rendezőnő rég óta tervezte, hogy itt forgat: "Tizenegy éve jártam egy olajtornyon Chile déli részén. Azóta nem telt el úgy nap, hogy ne gondoltam volna arra, hogy milyen történetek játszódhatnának egy ilyen helyen. Bámulatos hely, a tenger közepén egy emberek által létrehozott mikrokozmosz, amelyben különböző nemzetiségű férfiak kénytelenek együtt élni, megalkotni a közös életük szabályait, és csapatban dolgozni extrém körülmények között. Ha hideg van, megfagysz, ha fúj a szél, köveket kell tenned a zsebeidbe, ha meleg van, úgy érzed, mintha egy Bosch-festményben lennél. Az izoláció érzete olyan erős, hogy amikor visszatérsz a szárazföldre, egy kis ideig úgy érzed, mintha a világ eltűnt volna, és az utcákat, parkokat, házakat üresen találnád. És mégsem tudok alkalmasabb helyszínt elképzelni ennek a történetnek az elmeséléséhez."

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a C) válasz volt:

Sarah Polley gyermekkorában a Váratlan utazás című tévésorozatban szerepelt.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt március 22-én szerdán 20 órára a Művész mozi Chaplin termébe (1066 Budapest, Teréz körút. 30.):

Acélvári Nóra, Berente György, Birtáné Marossy Beatrix, Bodoni Kinga Melinda, Bokros Ildikó, Dörnyei Beáta, Farkas Attila, Farkas Ildikó, Ferencz Éva Médea, Figler Attila, Fülöp Renáta, Galambos Georgina, Garamszegi Attila, Gazdag Rita, Gincsai János, Gohér Tímea, Gyurics Gábor, Haddad Gyemila, Heves Réka, Hornyák Ákosné, Illés-Tóth Patrícia, Joó Katalin, Kádas Zsombor, Káró Adrienn, Kellermann Viktória, Kisné V. Viki, Kopcsay Andrea, Kósa András, Kosiba Kriszta, Kovács Ivett, Könczöl Péter, Kristóf Krisztina, Krizsanyik Csaba Viktor, Krüger Dénes, Kugler Petra, László Mária, Lazarevics Márk, Lippai Zsuzsanna, Loboda  László, Lukács Orsolya, Máté Dóra, Mihály Levente, Miskolczi Kinga, Molnár Judit, Muraközi Zsóka, Mühl Ágnes, Nagy Imola Dóra, Német András, OptimistaKlub, Orbán Attila, Pap Olivér, Pehi Anna, Pekár Mátyás, Pető Szabolcs, Pigler Zsófi, Posch Eszter, Rebb Annamária, Rhédey Gábor, Róbert Júlia, Rózsa Béla, Sagyibó Dávid, Stáhly Kata, Steiber János, Szabó Márta, Szántó Edina, Szécsényi Dóra, Székely Zsuzsa, széll ildikó, Szemes Kriszta, Szigetvári Mercédesz, Tavaszy Zsuzsanna, Török Zita, Unger Éva, Vágó Zsófia, Váróczi Péter, Vasáros Izabella, Wittner Lilla, Zeke Janka, Zombai Nóra

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne csüggedj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!