Tarantino is megemlékezik '56-ról

2006.05.05. 13:16

Goda Krisztina most készülő, Szabadság, szerelem című játékfilmje mellett egy dokumentumfilmet is láthat majd a magyar közönség, amely az 1956-os forradalom és a legendássá vált szovjet-magyar vízilabdameccs eseményeit eleveníti fel. A szabadság vihara című alkotás producere Quentin Tarantino, Lucy Liu és Andrew G. Vajna.

2006. szeptember 7-én a Best Hollywood forgalmazásában kerül a magyar mozikba
A szabadság vihara című 1956-os dokumentumfilm. Az eredetileg Freedom's Fury című alkotás a legendás, véres magyar-szovjet vízilabdameccset eleveníti fel a forradalom tágabb összefüggéseinek tükrében. A filmet egy amerikai testvérpár, Colin K. Gray és Megan Raney készítette, akiknek ez a második közös munkájuk a 2002-es Where the Hell Are We?: This Is Static-X című rockzenei dokumentumfilm után.

Köbli Norbert, a Best Hollywood moziforgalmazási igazgatója elmondta, hogy a film bemutatóját szándékosan úgy időzítették, hogy egybeessen az iskolakezdéssel, és így néhány héttel megelőzze az 50. évfordulós ünnepségeket és az Andrew G. Vajna nevével fémjelzett Szabadság, szerelem című film bemutatóját, amely ugyanezt az igaz történetet dolgozza fel, csak játékfilmes eszközökkel.

A dokumentumfilm neves produceri gárdával büszkélkedhet: Lucy Liu, Andrew G. Vajna és Quentin Tarantino sorakoztak fel a film mögé. Tarantino állítólag hihetetlen lelkesedéssel fogadta az ötletet, amikor először megkeresték az alkotók, és azt mondta, hogy "Ez minden idők legjobb el nem mesélt története!".

A megfilmesített történet narrátora az olimpiai aranyérmes Mark Spitz. A szabadság vihará-t a napokban mutatták be az Egyesült Államokban, a Robert De Niro által alapított Tribeca filmfesztivál versenyprogramjában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK