A puncikiáltvány (18+)

2006.05.22. 11:24

Dánia legnagyobb filmgyártó cége, a Lars Von Trier által alapított Zentropa 1998-ban kezdett erotikus filmek gyártásával is foglalkozni. Először a Constance című film készült el, majd ezt követte '99-ben a Pink Prison, 2000-ben a HotMen CoolBoyz és 2005-ben az All About Anna. Ezután az erotikus filmekkel foglalkozó részleg önálló céggé vált Innocent Pictures néven, amely megőrizte az eredeti célkitűzést: olyan filmeket gyártani, amelyek egyszerre expliciten erotikusak (tehát a pornó kategóriájába tartoznak), és művészileg igényesek. Filmjeik készítését az a szándék határozza meg, hogy nők is élvezhessék őket, ezért még '98-ban Puzzy Power Manifesto címmel megfogalmaztak egy kiáltványt, amelyben leszögezték az e célt szolgáló főbb szabályokat és szempontokat. Az Innocent Pictures átvette az eredeti kiáltvány alábbi rövidített változatát, amelyet továbbra is irányadónak tekintenek.

Nyilatkozat a nőkről és az érzékiségről

Az alábbi irányvonalakat a Zentropa dolgozta ki 1998-ban a Constance és a Pink Prison című filmekhez, majd ezeket alkalmaztuk az All About Anna készítésekor is.

A nők szeretnek erotikus vagy pornográf filmeket nézni, ha a megjelenítés módja kedvet csinál nekik, és nem pedig elveszi a kedvüket.

Cselekmény

A filmnek legyen cselekménye. Az egyes jeleneteket érzelmek, fantáziák, szenvedélyek stb. logikus láncolatába kell fűzni, hogy azonosulhassunk a figurákkal, és azzal, ami köztük történik. Nem elég, ha négy ismeretlen színész bejön balról, letolják a nadrágjukat, és nekilátnak, hacsak a jelenet nem nyilvánvalóan fantáziálást ábrázol, vagy egy olyan helyzetet, amelyben az izgalmat éppen ez a történés rejti magában.

A cselekménynek valamilyen erotikus témáról kell szólnia. Ez ne legyen túl tág, és ne tartalmazzon túl sok "nem erotikus" elemet, melyek ahhoz vezethetnek, hogy megfeledkezünk az erotikus aspektusról, és a tűz lelohad. A film ne legyen túl hosszú, a rövid sztorik jobbak.

A történet kiindulópontja lehet egy vagy több női szexuális fantázia, vagy egy olyan helyzet, amely a valós életben is előfordulhat.

Erotika

A hangsúly kerüljön az érzésekre, a szenvedélyre, az érzékiségre, az intimitásra és az előjátékra. A nő által átélt vágy és gyönyör álljon a film középpontjában. Az érzékeket fel kell korbácsolni, játszani az izgalommal, a távolsággal és a közelséggel. A nő izguljon fel, és vágyakozása fokozódjon ellenállhatatlanná, hiszen mindig a várakozás gyönyöre a legnagyobb.

Vizuális stílus

A testet előnyös, az erotikus részleteket kiemelő beállításban kell mutatni. Az erotikus részletek nem feltétlenül a genitáliákat jelentik. Láttassuk a test szépségét, a férfitestét is, ahogyan felajánlkozik a nőnek. A test ne legyen feltétlenül teljesen meztelen, hiszen a részleges takarás néha sokkal erotikusabb.

Helyszín

A film játszódhat a múltban vagy a jelenben. A hely és az idő nem olyan fontos, a lényeg az, hogy mi történik a filmben. Egy meztelen váll vagy boka kivillanása erőteljes erotikát sugározhat, és az ilyen jellegű, kissé "ódivatú" érzékiséget a napjainkban játszódó filmekbe is beemelhetjük.

Humor

Az érzékeny humor helyénvaló; a film elején játszódó vicces jelenet például alkalmas lehet arra, hogy megtörje a jeget. Azonban magából a szexuális aktusból ne űzzünk tréfát.

Forrás: Innocent Pictures Forrás: Innocent Pictures
Constance | Még több kép All About Anna | Még több kép

Amit nem szabad

Nincsenek megszorítások arra nézve, hogy mi az, ami szerepelhet a filmekben, amennyiben minden elfogadható módon kerül bemutatásra. Az egyetlen kitétel az, hogy a nőkkel szembeni erőszak és a nők kényszerítése nem megengedett. Ugyanakkor olyan női fantáziák megjelenítésében semmi kivetnivaló sincs, amelyekben a nőt egy idegen férfi megerőszakolja, vagy bántalmazza, vagy amelyekben a szex durva. Illetve ezek akkor is megjelenhetnek a filmben, ha egyértelmű, hogy a nő a saját fantáziáját éli ki, esetleg párja engedélyével.

Amit gyűlölünk

... az olyan orális szexet ábrázoló jelenetek, amelyekben a nőt fellációra kényszerítik, erősen megrántják a haját, és az arcába élveznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK