Sandra Bullock Capoteval haverkodik

2006.06.28. 17:03

Hamarosan bemutatják a Truman Capoteról szóló Infamous című filmet, amelyben egy nálunk ismeretlen angol színész játssza az írót, a mellékszerepekben viszont olyan sztárokat láthatunk, mint Sandra Bullock, Gwyneth Paltrow és Daniel Craig.

Douglas McGrath rendezőt és csapatát valószínűleg senki sem irigyli mostanában: az élet úgy hozta, hogy ketten szinte pontosan egy időben vágtak bele Truman Capote író életének, pontosabban élete egy bizonyos szakaszának filmre vitelébe. Az egyik vállalkozás kimenetele köztudott: az Amerikában tavaly ősszel bemutatott, mindössze 7 millió dollárból készült Capote-t körberajongták a kritikusok, majd az Akadémia is díjazta azzal, hogy a főhőst megformáló Philip Seymour Hoffmannak ítélte a legjobb férfialakításért járó Oscar-díjat.

Az Infamous névre keresztelt "másik Capote-film" rendezője, McGrath nehéz helyzetben lesz tehát, amikor ősszel a mozikba kerül a filmje, amelynek szinte teljesen azonos a sztorija, mint a Capote-nak, azaz az író életéből azokat az éveket veszi górcső alá, amikor Hidegvérrel című regényén dolgozott. Egyelőre fogalmunk sincs, milyen a film, hiszen még előzetest sem hoztak nyilvánosságra belőle, mindenesetre biztató jel, hogy az augusztus 30-án kezdődő velencei filmfesztivál Orizzonti elnevezésű szekciójának nyitófilmjévé választották az alkotást. Az Orizzonti Program a rendezvény második legnagyobb szekciója a hivatalos versenyprogram mellett, amely a kevésbé hagyományos, rétegfilmeket foglalja magában.

Capotet az angol Toby Jones játssza, akit a magyar közönségnek legfeljebb a kivételesen jó arcmemóriával rendelkező tagjai ismerhetnek olyan filmek egészen kis epizódszerepeiből, mint a Hölgyek levendulában vagy az Én, Pán Péter. A rendező sem túl ismert mifelénk, McGrath három alkotást rendezett eddig: a Gwyneth Paltrow főszereplésével készült Emmá-t, a Company Man-t, amelyet nálunk nem mutattak be, és a Nicholas Nickleby-t. Emellett társírója volt a Lövések a Broadway-n című Woody Allen-filmnek, és több másik Allen-filmben szerepelt is.

A történet ott kezdődik, hogy Capote barátja, Harper Lee (Sandra Bullock) társaságában vidékre utazik, hogy megismerje annak a kansasi gyilkosságnak a körülményeit, amelyről az újságban olvasott: két fiatal férfi ki akart rabolni egy házat, de miután szinte semennyi pénzt nem találtak a helyszínen, lemészárolták a teljes ott lakó családot. Capote az idők során közeli viszonyba kerül az egyik gyilkossal, Perry Smithszel; a film az ő kapcsolatuk alakulását és a gyilkosságról szóló regény létrejöttét követi nyomon.

Forrás: [origo] Forrás: [origo]
Daniel Craig mint Perry Smith és Sandra Bullock mint Harper Lee

Perry Smitht a feketére festett hajú Daniel Craig (azok kedvéért, akik esetleg egy barlangban tartózkodtak az elmúlt év folyamán: James Bond) alakítja, akiről az Ördögi szerelem című filmben nyújtott alakítása óta tudjuk, hogy meggyőző tud lenni, amikor műveletlen, barbár, valahol mélyen mégis érzékeny férfit kell megformálnia, sőt, ugyanebben a filmben kiderült már az is, hogy a sötét tincsek is jól állnak neki.

A filmben Gwyneth Paltrow-t is láthatjuk majd egy kisebb szerepben, valamint megjelenik Jeff Daniels is, aki a gyilkosok után nyomozó detektívet alakítja (a Capote-ban Chris Cooper játszotta ezt a szerepet). Az Infamous hazai bemutatójáról egyelőre nincs hírünk, de gyanítjuk, hogy miután nálunk a Capote is hatalmasat bukott, nem kapkodnak utána a forgalmazók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK