Ki a frász az az Ellen DeGeneres?

2007.02.24. 12:11

Ismét itt az idő: hétfőn hajnalban Los Angelesben hetvenkilencedszer is kiosztják az Oscar-díjakat. Idén új komikus debütál a díjátadó gála házigazdájaként, a várhatóan nadrágkosztümben feszítő Ellen DeGeneres. És hogy ki a frász az az Ellen DeGeneres? Olvasd el cikkünket, és megtudod.

Az Oscar-díjkiosztó ceremónia vezetése kétélű kard: természetesen minden komikusnak óriási megtiszteltetés és szakmai kihívás, ugyanakkor a kollégák és kritikusok nem szokták kímélni a ceremóniamestereket, és az eddigiek közül nem egyet utólag alaposan leszóltak a produkciójáért. Ez történt a zseniális komikussal, Jon Stewarttal is, aki a tavalyi gálát vezette. Hiába ő az egyik legviccesebb ember Amerikában, és hiába csiszolgatta poénjait műsorának, a The Daily Show-nak az írócsapatával, a közvélekedés szerint mégis erőtlen, érdektelen volt a színpadi teljesítménye.

Idén Ellen DeGeneres vezeti a műsort, aki annyiban hasonlít Stewartra, hogy szemben több nagy elődjével, pl. Billy Cristallal és Whoopi Goldberggel, inkább csak Amerikában ismert, a díjkiosztót tévén nézők milliói nem fognak elolvadni pusztán attól, hogy meglátják őt a színpadon. DeGeneres mégis jó választásnak bizonyulhat: a 49 éves komika közvetlen, természetesnek ható stílusa, amellyel Amerikában hatalmas rajongótábort szerzett, hamar leveheti a lábukról azokat is, akik most látják majd őt először.

A tépett szőke tincseket és szinte mindig nadrágkosztümöt és tornacipőt viselő, nyíltan leszbikus komikáról elmondhatjuk, hogy éppen karrierje csúcsán áll: 2003 óta vezeti a népszerű The Ellen DeGeneres Show című tévéműsort, amelyben vicces monológokat ad elő, és meghívott vendégekkel cseveg. DeGeneres szellemes és ironikus, de mégsem jellemző, hogy kínos helyzetbe hozná beszélgetőpartnereit. Ellentétben pl. a The Daily Show vendégeivel, ahhoz, hogy valaki elfogadja az ő meghívását, nem kell mazochista hajlamokkal rendelkeznie, DeGeneres általában inkább saját magán poénkodik, nem pedig az interjúalanyaiból csinál hülyét. Ennek ékes bizonyítéka, hogy még Paris Hiltonnal is kíméletesen bánt, amikor ő szerepelt a műsorban (ha nem hiszed, nézd meg itt).

Kis kluboktól nagyvászonig

DeGeneres élő fellépésekkel kezdte karrierjét a nyolcvanas évek elején San Franciscó-i klubokban. Az első igazi sikere 1986-ban volt, amikor a legendás komikus, Johnny Carson meghívta a Tonight Show-ba, ahol olyan jól szerepelt, hogy Carson a női komikusok közül először őt részesítette a különleges kegyben, hogy a műsor folyamán mellé ülhetett a kanapéra beszélgetni.

Néhány apróbb tévés szereplés után Ellen című első önálló műsora 1994-ben indult el. A tévésorozatban egy részben saját magáról mintázott figurát alakított, aki bolondos barátai és kiállhatatlan szülei társaságában küzd a mindennapokkal. A többé-kevésbé sikeres műsor '97-ben vált igazán híressé, amikor az Ellen-figura, és ezzel együtt maga DeGeneres is nyilvánosságra hozta, hogy leszbikus. Ekkoriban egyébként DeGeneres partnere Anne Heche volt, akivel '99-ben majdnem össze is házasodtak, de aztán a következő évben szakítottak.

Forrás: [origo]
Ellen DeGeneres és Bill Pullman a Szép szőke herceg című filmben

2001-ben új tévésorozattal rukkolt elő: a The Ellen Show-ban egy internetes vállalkozót játszott, aki megelégeli a folyamatos nyüzsgést, és hazaköltözik a családjához a kisvárosba, ahonnan származik. A sorozat csak egy évadot élt meg, de megszüntetése után nem sokkal már elindult a fent említett talkshow, amely jelenleg is fut.

Időközben DeGeneres filmekben is játszott: itthon is vetítették a '96-os Szép szőke herceg című romantikus komédiát, amelyben a pszichopata Bill Pullmant próbálta levakarni magáról, és a '99-es A szerelmes levél-t, amelyben pedig könyvesbolti eladó volt, aki folyamatosan, de kevés sikerrel kereste a nagy őt.

Grammytől Oscarig

A komika már rutinosnak számít díjátadó műsorok vezetésében, '96-ban és '97-ben ő volt a Grammy házigazdája, 2001-ben és 2005-ben pedig az Emmyé. Hogy miért éppen rá esett a választás az idei Oscar-díjkiosztót illetően, arra maga Laura Ziskin, az Oscar-ceremónia producere adott választ a Varietyben. Ziskin elmondta, hogy DeGeneres 2001-es produkciója annyira lenyűgözte őt, hogy már akkor eldöntötte, hogy ha egyszer módja lesz rá, meghívja Oscar-házigazdának.

Forrás: [origo]
Ellen DeGeneres

A 2001-es Emmy-díj-átadó azért volt speciális, mert a szeptember 11-ei terrortámadások miatt szeptemberről novemberre halasztották, és DeGeneresnek a sajátos helyzetben egyszerre kellett viccesnek és komolynak lennie. Ügyesen megoldotta a feladatot, a hang, amit megütött, kedvező fogadtatásra talált. Ezekkel a szavakkal vezette fel a műsort: "Azt mondják, hogy folytassuk az életünket ott, ahol abbahagytuk, mert ha nem így teszünk, akkor a terroristák elérték a céljukat. És hát mivel tudnánk jobban kiborítani a talibánt, mint egy meleg nővel, aki öltönyben áll egy teremnyi zsidó előtt?"

Hogy DeGeneres az Oscaron is sikert arat-e, az majd hétfőn hajnalban derül ki, de annyi bizonyos, hogy fellépését hosszas írói munka előzte meg: ősz óta minden vasárnap a lakásán találkozott hét íróval, akikkel együtt dolgoztak a szövegén. A komika annyit ígért szereplésével kapcsolatban, hogy a filmiparon nem fog élcelődni, és hogy mindent megtesz, hogy a műsornak ne csak az eleje üssön, hanem végig egyformán vicces legyen.

Bujdosó Bori

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK