Bodrogi Gyula lett a nemzet színésze

Vágólapra másolva!
Bodrogi Gyula Kossuth-díjas kiváló és érdemes művészt választották meg a közelmúltban elhunyt Darvas Iván helyére a nemzet színésze cím viselői csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint az esemény szűk körben, a sajtó nyilvánossága nélkül zajlott le a Nemzeti Színházban. A 2000-ben életre hívott címet egyszerre 12 művész viselheti. A címet a kulturális miniszter egyetértésével a Nemzeti Színház adományozza annak, aki főszerepekben vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán, vagy 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntessék a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért személyiségeket.

Az első alkalommal, 2000. augusztus 22-én Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg a címet. Sinkovits Imre helyét 2001-ben Avar István, Lukács Margitét 2002-ben Komlós Juci, Bessenyei Ferencét 2005-ben Zenthe Ferenc, Agárdy Gáborét 2006 elején Szabó Gyula töltötte be. A legutóbb tavaly szeptemberben tartottak szavazást, amikor Zenthe Ferenc helyére Király Leventét választották meg.

"Ez mindent jelent" - mondta a nemzet színésze címről az MTI-nek Bodrogi Gyula. "Ez egy olyan elismerés, amelyet, ha a szakma odaítél, annál többet nem lehet elérni" - tette hozzá a Kossuth-díjas kiváló és érdemes művész. Bodrogi Gyula úgy fogalmazott: "ha a szakma krémje, a szakma eleje így döntött, akkor ez minden elismeréssel felér". A színész elmondta, úgy gondolja, hogy a kitüntető címet munkájának, a Nemzeti Színház és a József Attila Színház tagjaként, valamint a Vidám Színpad igazgatójaként eltöltött éveknek köszönheti. "Sokat dolgoztam, de jó kedvvel" - fűzte hozzá.