Elhunyt Bálint István

Vágólapra másolva!
Bálint István, a Halász Péter-féle színházi csoport tagja és az abból kinövő New York-i Squat Színház meghatározó alakja október 11-én, csütörtökön hosszan tartó, súlyos betegség után amerikai otthonában elhunyt.
Vágólapra másolva!

Halász Péter után a budapesti alternatív színházi élet egy másik kulcsfigurája, Bálint István távozott el 2007. október 11-én. Bálint István is tagja volt Halász István baráti körének, amely a hatvanas évek elején Universitas Együttesként kísérleti darabokat mutatott be az Egyetemi Színpadon, majd a Kassák Művelődési Házban.

Első bemutatott darabja a Donáth Péterrel közösen írt Náthán és Tibold volt, majd 1971-ben, a Labirintus című előadással lett tagja annak a közösségnek, melynek mellette Breznyik Péter, Buchmüller Éva, Halász Péter, Kollár Marianne (Bálint felesége) és Koós Anna voltak a legfontosabb egyéniségei.

1972-ban A skanzen gyilkosai című előadásukat betiltották, működési engedélyüket megvonták, ekkor a társulat a Dohány utca 20. alatti lakásban, Halász Péter és Koós Anna otthonában lakásszínházként folytatta tevékenységét. 1973 októberében, miután meghívás és engedély nélkül szerepeltek a wroc3awi színházi fesztiválon, a hatóságok bevonták útlevelüket, megtiltották külföldre utazásukat.

Végül a csoport tagjainak többsége 1976-ban - olyan kísérletező produkciók után, mint A skanzen gyilkosai, a Hét bohócjelenet, a csupa férfiszereplővel előadott A három nővér vagy a Don Giovanni von Leporello - emigrált Magyarországról.

Bálint István párizsi és rotterdami kitérő után 1977-ben telepedett le alkotótársaival New Yorkban, ahol a nyolcvanas évekre a színház New York tíz legfontosabb kulturális intézménye egyike lett. Számos díjat nyert előadásaik közé tartozott a Disznó, gyerek, tűz! és az Andy Warhol utolsó szerelme, ezeknek, illetve a kollektíva más, nagy jelentőségű színpadi, performance- és multimédia-producióinak - köztük a Mr. Dead & Mrs. Free és a Dreamland Burns címűeknek - volt Bálint István rendezője, szereplője. szerzője vagy társszerzője volt.

1984-ben az eredeti csapat feloszlása után a Squat Színházat Bálint István vitte tovább, míg Halász létrehozta a Love Theatre-t. A kilencvenes évek elején tért vissza Magyarországra, a Debreceni Csokonai Színházban és a Merlin Színházban rendezett.

Íróként és költőként is működött, emigrációja előtt, 1972-ben egy verseskötete jelent meg Arthur és Franz címmel, majd irodalmi pályáját csak hosszú kihagyás után, Magyarországra való visszatérésekor folytatta újra az 1996-ban megjelent Egy felelőtlen férfi vallomásai című kötettel, illetve a 2005-ös, Roskó Gáborral közös Kikötői beszélgetések-kel. Vezetett műsort a Tilos Rádióban, 1997-ben pedig egy nagylemeznyi albumszöveget írt Másik Jánosnak a Peepshow-mennyország albumhoz.