A legmenőbb muszlim csaj

Vágólapra másolva!
Egy iráni kislány csak pislogott, amint a rendszerek jöttek-mentek, a történelem újraíródott, a rockzene bűnös szenvedély lett, szabadelvű szülei pedig a civilizált Nyugat-Európába küldték. Bécsben idegen volt, idegen is maradt, majd a visszatérést választotta, hogy aztán saját hazájában se találja a helyét. Végül mindezt lerajzolta - így született meg a Persepolis, egy őszinte és magával ragadó animációs film. Nézd meg az év egyik filmes szenzációját az elsők között az [origo] filmklub műsorán!
Vágólapra másolva!

Marjane Satrapi elragadó őszinteséggel, de egyben a külső szemlélő józanságával rajzolta meg saját gyermekkorának és egy változó országnak a portréját. Irán vehemensen tiltakozott a francia produkcióban készült Persepolis ellen, pedig szó sincs egyoldalú lejáratásról és a tiniéveit Ausztriában töltő lány sohasem adta fel az illúziót, hogy hazájában valósítsa meg önmagát. Más kérdés, hogy ez napjaink Iránjában ebben a formában nemigen sikerülhetett volna.

A Persepolis hagyományos animációs technikával készült, mégis kenterbe veri napjaink látványos csillogó-villogó produkcióit, mert úgy szólít meg több generációt, hogy egyik igényeihez sem igazítja a célkitűzéseit. Hiba lenne egyszerűen "mese felnőtteknek" bélyeggel illetni, hiszen a játékidő nagy részében pont arra döbbent rá rendkívül intelligens módon, hogy a gyerekek is mennyi mindent felfognak a politikai zűrzavarból. Az azonosulás pedig mindenki számára biztosított, mivel nem kell perzsának lenni ahhoz, hogy valaki idegennek, kiközösítettnek érezze magát külföldön vagy éppen döbbent tehetetlenséggel szemlélje, hogy mi történik a hazájában.

Ez az univerzális történet fél év alatt bejárta a világot; a cannes-i filmfesztiválon a zsűri különdíjában részesült, imádta a közönség Torontóban és Londonban is, készül az angol szinkronizált változat, nálunk pedig az Anilogue filmfesztivál választotta nyitófilmjének. Franciaország a legjobb külföldi filmek Oscarjára is nevezte, miközben az animációs filmek versenyében is titkos favorit.

Forrás: [origo]

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a C) válasz volt:

Az animációs Oscarért folyó versenyben a L'ecsó lehet a Persepolis legnagyobb konkurense.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt december 5-én szerdán 18 óra 30-ra a Cirko-Gejzír mozi nagytermébe (1055, Budapest, Balassi Bálint utca 15-17.):

Bóday Bernadett, Bodrogi László, Csaszó László, Dömötör Katalin, Fejérvári Lívia, Gács Orsolya, Hegyi Balázs, Heine Tímea, Horváth Anita, Ivády Erzsébet, Kubina Ildikó, Lia, Migléczi Béla, Nagy Péter, Nyerges László, Pilissy Norbert, Pozbai Viola, Selmeczy Dalma, Sógor Judit, Wallinger Tibor, Zsarnóczky Erika

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne legyél szomorú, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!