Elhunyt Jean Delannoy francia filmrendező

Vágólapra másolva!
Elhunyt Jean Delannoy filmrendező, a háború utáni francia filmművészet képviselője, irodalmi alkotások adaptálója és történelmi filmek alkotója - közölte csütörtökön a család. A művészt százéves korában guainville-i otthonában érte a halál szerdán.
Vágólapra másolva!

Delannoy alkotásai, amelyekben Jean Gabin, Jean Marais és Michele Morgan játszották a főszerepet, az 1940-és és 50-es évek francia filmsikerei voltak. 1946-ban az André Gide műve alapján készült Symphonie pastorale (Az elvesztett boldogság) című filmjét a legelső cannes-i fesztivál nagydíjával jutalmazták.

A Trisztán és Izolda legendája alapján, Jean Cocteau forgatókönyvéből Jean Marais és Madeleigne Sologne főszereplésével forgatott Örök visszatérés című filmjével vált ismertté 1943-ban. Több irodalmi alkotást adaptált a mozivászonra, közöttük 1956-ban Anthony Quinn és Gina Lolobrigida főszereplésével Victor Hugo Párizsi Notre-Dame-ját. Nevéhez több Maigret-film is fűződik, majd pályája végét vallási ihletésű alkotások - mint a Názáreti Mária (1995) - fémjelzik.

Mintegy harminc filmet alkotott, Cannes mellett Velencében és Berlinben is nyert díjakat, de a 50-as években az új hullámos rendezők (Godard, Truffaut) céltáblája lett, akik az akadémizmusát vetik a szemére.