Vágólapra másolva!
A csókjelenet akkor az igazi, ha a moziszék karfáját szorító néző egy pillanatra elfelejt levegőt venni és talán még a lába is beleremeg. Összeszedtük az utóbbi néhány évtized legérzékibb csókjeleneteit, csakis azokat, amelyeket nézve az ember körül megszűnik létezni a világ.
Vágólapra másolva!

Bár két éve állítottuk, hogy nincsen szebb filmes csók annál a tíznél, amelyet összegyűjtöttünk, a férfiak közt elcsattanó csókoknak pedig külön cikket is szenteltünk, a My Blueberry Nights megnézése után úgy éreztük, legfőbb ideje, hogy ismét válogassunk a filmtörténet legemlékezetesebb csókjai közül.

Ezúttal az utóbbi harminc év tíz legérzékibb csókjelenetét gyűjtöttük össze; azokat, amelyek a moziban ülve hidegrázást, lábremegést, a csókban összeforró pár egyik vagy mindkét tagja iránti intenzív vágyakozást és egyéb fizikai tüneteket váltottak ki belőlünk. Válogatásunk természetesen szokás szerint szubjektív, kimaradt kedvenceiteket várjuk kommentben.

10. Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

Kik csókolóznak? Marion Ravenwood (Karen Allen) és Indiana Jones (Harrison Ford)

Mikor csókolóznak? Egy óra harminchárom percnél.

A hosszú évek után újra találkozó Marion és Indy kapcsolata még akkor sem lenne békés, ha nem a nácik elől kellene menekülniük a film tekintélyes részében. Az egymás iránt mély bizalmatlanságot tápláló páros egyetlen igazán gyengéd pillanata is két geg közé szorul, de annál kielégítőbb az egymásra találásukért szurkoló nézők számára. Indy "puszit a bibire"-szituációt megfordító trükkje követendő példa lehet minden férfi számára, aki éppen kis híján megölette magát egy nemes cél érdekében, nincs az a női szív, amelyik ne lágyulna meg tőle.

+ + +

9. A smaragd románca (1984)

Kik csókolóznak? Joan Wilder (Kathleen Turner) és Jack T. Colton (Michael Douglas)

Mikor csókolóznak? A vége főcím előtt és alatt, azaz egy óra negyvenhárom perc magasságában.

Jack Coltont utoljára egy termetes krokodil társaságában láttuk, ezért nem kis izgalommal várjuk, honnan kerül elő. Utolsó fellépése nem okoz csalódást, a New York-i utca közepén megjelenő jacht láttán bizony mi is eldobnánk a bevásárlószatyrot, és gondolkodás nélkül csatlakoznánk a Föld körülhajókázásához. A csók hatásosságát megdobja az egyre távolodó hajó látványa és Alan Silvestri vérpezsdítő főcímzenéje is.

+ + +

8. Tiszta románc (1993)

Kik csókolóznak? Alabama (Patricia Arquette) és Clarence (Christian Slater)

Mikor csókolóznak? Nagyjából háromnegyed óránál.

Ebben a csók, illetve szexjelenetben hárman vesznek részt: az út menti telefonfülkében egymásnak eső Alabama és Clarence, valamint a vonal túlsó végén Clarence haverja, Dick Ritchie (Michael Rapaport), aki éppen a vécén ül. Igaz, a helyszín intimitás megteremtésére egyáltalán nem alkalmas, viszont kiderül, hogy a fülkében levő polc és a telefonkönyvek is nagyon jól jönnek, amikor hirtelen fellángol a vágy.

+ + +

7. My Blueberry Nights (2007)

Kik csókolóznak? Jeremy (Jude Law) és Elizabeth (Norah Jones)

Mikor csókolóznak? Másfél óránál, közvetlenül a vége főcím előtt.

A gasztronómiai és az erotika szellemes összekapcsolása a vásznon távolról sem új ötlet (gondoljunk csak például A postás mindig kétszer csenget konyhai szexjelenetére), Wong Kar-wai viszont különleges líraisággal tölti meg a tejszínhab lenyaldosásával induló csókot a film utolsó pillanataiban. Megérdemeljük, kilencven perce várunk rá, hogy mi is elolvadhassunk végre.

+ + +

6. Narancsvidék (2003-2007)

Kik csókolóznak? Summer Roberts (Rachel Bilson) és Seth Cohen (Adam Brody)

Mikor csókolóznak? A második évad 14. része legvégén (40 percnél).

Nyilvánvaló, hogy Summert és Seth-t az isten is egymásnak teremtette, a lány a második évad nagy részét mégis a jó kiállású vízipólóssal, Zach-kel tölti a neurotikus Cohen helyett. Sejtjük, hogy ez nem mehet így soká, és amikor felcsendül az Oasis Champagne Supernova című száma, már tudjuk is, hogy Zach faképnél lesz hagyva az imádnivalóan idegesítő képregényőrült kedvéért. Minden idők legjobb tinisorozata csókjának beválogatására mentségül szolgáljon, hogy a jelenet a Pókember klasszikus fejjel lefelé lógós csókja előtt tiszteleg, és egyesek szerint még jobb is, mint az eredeti.