Hollywood elnyomja a cigit

Vágólapra másolva!
Vajon mennyiben felelős James Bond, James Dean, David Lynch, Brad Pitt vagy Sharon Stone napjaink mozirajongó felnőttjeinek dohányzási szokásaiért? Az egyre szigorodó megelőző intézkedések szerint nagyban, és nem elég, hogy a cigiző filmhősök fokozatosan kiszorulnak a vászonról, hat fő hollywoodi stúdió a DVD-kiadványaikat is dohányzásellenes felhívásokkal kívánja ellátni.
Vágólapra másolva!

Képzeljük el, hogy az Elemi ösztön legendás kihallgatós jelenete alatt a tévéképernyőn beúszik egy felirat, hogy "A dohányzás károsítja Ön és környezete egészségét!", vagy az übermacsó James Bond rádörrent egy szivarra, alul pedig megjelenik a vészjósló "A dohányzás impotenciát okoz" figyelmeztetés. Ironikus lenne, nem? Itt még ugyan nem tartunk, de majdnem. A hat stúdió által kiagyalt új rendszer egyelőre csak a G, PG, és PG-13 besorolású filmeket sújtja, azaz azokat a vígjátékokat és akciófilmeket, amelyekre gyerekek és fiatal tinik is jegyet válthatnak. Persze ezekben a filmekben már egyébként is jó ideje csak a gonoszok és/vagy európaiak gyújtanak rá.

A stúdiók Kalifornia állam közigazgatásának egyetértésével vezetik be az újabb korlátozást, bár azt érdemes megemlíteni, hogy a kormányzó, Arnold Schwarzenegger (aki filmsztárként maga sem volt egy-egy jó szivar ellensége) különvéleményt formált: "Nem hiszem, hogy ki kellene törölni a filmekből a cigarettázó vagy szivarozó hősöket. Természetesen folyamatosan emlékeztetnünk kell az embereket és különösen a gyerekeket a dohányzás veszélyeire, de nevetséges lenne, ha egy karakter megformálásán dolgozó színésznek megtiltanánk, hogy rágyújtson. Mindennek van határa."

Olivia Williams az Okostojás című filmben


Három és fél éve összefoglaltuk, hogy mely színészek (illetve karakterek) állnak a dohányzás elleni harc aktivistáinak feketelistáin. Akkor még bekerült a Top 10-be a képernyő kedvenc szinglije, Carrie Bradshaw is, de feltűnő, hogy a moziváltozatban már egy szó sem esett a hősnő káros szenvedélyéről, hiába ment hozzá ahhoz a férfihoz, akivel a legjobban szeretett pöfékelni. A scenesmoking.org szigorú ítészeitől a Szex és New York moziváltozata (R besorolású) még így is szürke tüdőt kapott pár meggyújtott szivar látványa miatt. A nyári mozisikerek közül egyébként füstmentesnek minősítették Hancock-ot, a Wall-E-t és a Kung Fu Pandá-t (mindhárom PG-13 besorolású), viszont indokolatlan cigizésért megrótták A hihetetlen Hulk-ot és Indiana Jones-t is (mindkettő PG-13). Előre feketelistás viszont a Trópusi vihar, mert Robert Downey Jr. cigizik a mozitrailerben és a My Best Friend's Girl, mert Alec Baldwin és Dane Cook is rágyújtanak az előzetesében. Ennél még egy fokkal tovább megy a Savage Grace, mert Julianne Moore a poszteren is cigarettával látható (más kérdés, hogy ez a botrányosan rossz botrányfilm más okokból is megülhetni a puritánok gyomrát).

Mad Men | A legdurvább tabu: dohányzás gyermek jelenlétében


A káros szenvedély elleni aktivisták egyébként azt szeretnék elérni, hogy egy meggyújtott cigaretta már automatikusan R-besorolást eredményezzen. Megjegyzendő azonban, hogy a meglehetősen cinikus hangvételű Thank You For Smoking - Köszönjük, hogy rágyújtott!-ban például témája ellenére sem durrant el egy darab cigi sem. Fittyet hány viszont a trendekre George Clooney; a Good Night and Good Luck. című politikai retró-drámáját végigfüstölögték a főszereplők, a nézők pedig nem győztek hüledezni, hogy bizony, volt idő, amikor még a hírolvasó is simán rágyújthatott a tévében. A Good Night and Good Luck.-hoz hangulatában meglehetősen hasonló televíziós sorozat, a Mad Men is csak a korhűség jegyében engedheti meg magának, hogy szinte kivétel nélkül minden jelenetében füstölögjenek. Ha a dohányzás elleni harc ilyen léptékekkel folytatódik Hollywoodban, hamarosan megérhetjük, hogy egy Mad Men-epizód alatt a képernyő alján szüntelenül futnak majd a cigizés veszélyeire figyelmeztető felhívások. A néző pedig választhat, hogy a szájbarágós üzenetekre hallgat, vagy a menőnek tűnő filmhősökre.